StoryEditorOCM
Tribina8 OŽUJKA

Danas je međunarodni dan žena. Pravo vrijeme da upozore na nejednak položaj u društvu

Piše HRT Radio Zadar
8. ožujka 2020. - 08:20

Međunarodni je dan žena i na svoj dan žene će dobivati čestitke i cvijeće. Ali to je dan kada žene žele upozoriti i progovoriti o svojim pravima, neravnopravnom položaju s muškarcima i ulozi u društvu.

Taj dan podsjetnik je na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće. I 163 godine kasnije, tradicionalnim demonstracijama upozorit će se na nejednak položaj koje imaju u društvu. U Hrvatskoj će se prosvjedovati u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Forum žena SDP-a također je uputio poziv: "Dođite na Narodni trg 8. marta od 10 do 13 sati da zajedno budemo glas protiv nasilja nad ženama, glas protiv nejednakih plaća i prekarnog rada, glas protiv siromaštva i nejednakosti, glas protiv diskriminacije.

Dođite da zajedno budemo glas za žene žrtve nasilja, glas za žene u sigurnoj kući, glas za ravnopravnu zastupljenost u gradskom proračunu, glas za pravo na izbor, glas za dostupnu, sigurnu i besplatnu ginekološku zaštitu, glas da možemo biti različite a jednake, glas da jesmo i da nas ima.

Pokažimo žensku solidarnost i tražimo od gradske uprave odgovornost da život u našem gradu bude kvalitetniji i bolji svima nama.

Crveni karanfil koji ćemo dijeliti našim sugrađankama simbol je borbe za prava koja smo izborile i koja nam pripadaju, najavila je predsjednica Foruma, Danijela Vukoša.

25. travanj 2024 08:51