StoryEditorOCM
TribinaUDRUGA CASPER

Dani seksualnosti: "U vezi je bitno prepoznati trenutak kada povjerenje zamijeni manipulacija"

Piše Zadarski.hr
11. svibnja 2022. - 17:15

U Kneževoj palači danas su u organizaciji Udruge studenata psihologije "Kasper" Sveučilišta u Zadru započeli 11. Dani seksualnosti, na kojima će stručnjaci iz područja ljudske seksualnosti, uključujući seksualne terapeute, psihijatre, psihologe, sociologe i brojne druge, u tri dane rasvijetliti jedan bitan aspekt ljudskog postojanja, na ljudsku seksualnost.

Prvo predavanje o partnerskom odnosu kao vrtuljku ljubavi i manipulacije održala je doc.dr.sc. Jelena Ombla s Odjela za Psihologiju Sveučilišta u Zadru. Kao što se partneri u mnogočemu slažu i međusobno podržavaju, ponekad dolazi do razilaženja u mišljenjima, željama i planovima na što pojedinci različito reagiraju, često pribjegavajući manipulaciji.

- Potreba za povezanošću je temeljna ljudska potreba, da osjećamo da netko blizak o nama brine i poštuje nas. Povoljni ishodi su brojni, čovjek bolje funkcionira, motiviran je, ima manje psihičkih poteškoća, zdraviji je. Partnerski odnos na početku odlikuje intenzivna strastvena funkcija koja se kroz vrijeme ublažava na račun razvoja prisnosti jer se želi zadovoljiti potreba za povezanošću, istaknula je Ombla.

Prvu fazu karakterizira zaljubljivanje, s intenzivnom strašću, u kojoj se luči puno tzv. hormona sreće, dopamina, zbog čega smo partneru spremni sve oprostiti. Taj hormon povezan je sa smanjenom funkcijom predfrontalnog korteksa mozga, što ima posljedica na kritičku evaluaciju ljudi. Nakon najdulje dvije godine slijedi faza rane privrženosti, a potom i neizbježni konflikti. Dolazi do prijelomne točke kada će se udaljavanje nastaviti pa će doći do prekida ili će se naći zajednički mehanizam za rješenje konflikata i prelaska u snažnu privrženost.

- Razilaženje u stavovima može uroditi kompromisom ili pribjegavanju manipulativnim rješenjima. Čovjek svakodnevno manipulira stvarima i ljudima u okolini kako bi došao do svojih ciljeva jer je to adaptivni mehanizam koji imamo. Taktike manipulacije mogu biti šutnja, durenje, kritiziranje, usporedba s drugima (druge žene/muževi nisu kao ti), šarmiranje, nuđenje usluga zauzvrat, induciranje užitka, istaknula je Ombla.

Emocionalna manipulacija može biti usmjerena na izazivanju lošeg osjećaja kod drugih, srama, tjeskobe, krivnje. Ozbiljni alarmi su ako u okviru partnerskog odnosa sumnjamo u vlastiti razum, prekidamo veze s obiteljima i prijateljima, imamo potrebu stvaranja privida kvalitetnog odnosa u javnosti, imamo somatske reakcije i sl.

Nakon dr. Ombla predavanje o seksualnom fantaziranju ili maštanju održala je doc.dr.sc. Tanju Jurin, doc. dr.sc. Marina Vidaković o vrlo aktualnoj temi „prijateljstva s povlasticama“, a mag. psych. Andreu Domitrović o seksualnom nasilju nad ženama tijekom pandemije. Vrlo bogat program nastavlja se u četvrtak i petak, stand up Marine Orsag i Martina Ipše u Dišpet baru te zabavni program u studentskom klubu Božo Lerotić.

24. travanj 2024 17:49