StoryEditorOCM
TribinaTRAŽI JASAN STAV

Davor Čerkuč od Jure Zubčića traži raspuštanje gradske organizacije SDP-a: "Radeta je dobio svoj trokutić i tako osigurao podršku HDZ-u"

Piše Zadarski.hr
22. studenog 2022. - 22:02

Davor Čerkuč, nezavisni vijećnik Županijske skupštine Zadarske županije, poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

RADETIN TROKUT –  "SITNIŠ JE U STANJU OČAJA“

‘Zanimljivo je kako ‘kriminal‘ na Foši vide, ali ne vide kriminal u parku koji za posljedicu ima i ljudske žrtve‘, kazao je Daniel Radeta. 

Nedavno sam napisao jedan komentar. Neobična je pojavnost promjene političke paradigme SDP-a i potreba gradskog ogranka SDP-a da održi HDZ na vlasti u gradu Zadru. Politička naivnost čelnog čovjeka SDP koja se iskazuje ponovo kroz vjerovanje da su promjene moguće dokazuje da SDP nastavlja iskazivati potrebu ostanka vječite oporbe te da rezultati koji upućuju da sa svakim izborima gube broj vijećnika kako u Gradu tako i Županiji nije slučajna već rezultat nedosljednosti, neznanja i političke naivnosti. Gospodin Marko Vučetić nedavno je postavio pitanje: “možda su samo besramno očajni pa pristaju na sve samo kako bi ostali tamo gdje sada jesu? Odgovor znam: sitniš je u stanju očaja.“ Da li je ovo pitanje upućenu HDZ-u ili SDP –u? S obzirom na prošlogodišnje izglasavanje proračuna i usvajanje svih amandmana, te realizacijom istih upućuje na onu narodnu vuk sit ovce na broju...

Hoće li po izglasavanju rebalansa, a očekivati i proračuna Grada Zadra predsjednik ŽOSDP-a g. Jure Zubčić izaći s priopćenjem kao prošle godine: „Amandmane drugih klubova smo podržali te je proračun izmijenjen za svega nešto manje od nekoliko tisuća kuna. Takva mala izmjena nije mogla promijeniti suštinu proračuna, te je mogla jedino služiti kao paravan. Klub vijećnika SDP-a i dalje ostaje argumentirana i konstruktivna oporba koji uistinu predstavlja građanke i građane koji su tražili promjenu. To ćemo i ostati”. Gospodine Zubčić nisu li se stekli uvjeti za člankom 127, Statuta vaše stranke? „Ako tijela organizacijskog oblika teško povrijede Statut ili ne ispunjavaju programske i političke ciljeve SDP-a, odlukom se mogu raspustiti tijela organizacijskog oblika.

Ili smatrate da je odluka vaših gradskih vijećnika u skladu s programskim i političkim ciljevima SDP? Što bi prevedeno na običnom jeziku značilo „HDZ i SDP dvije duše jedno tijelo“. Očekujem od Vas gospodine Zubčić jasan i nedvosmislen stav jer s obzirom na to da često promovirate sebe i stranku kao jedinu iskonsku oporbu i borca protiv svega što je HDZ da odgovorite koje promjene je gospodin Radeta sa svojim klubom vijećnika stvarno donio ili ono što vrijedi za druge ne vrijedi za vas?

Gospodine Marko Vučetiću vi ste u svom nastupnom govoru rekli: „...kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ne želim biti. Dobio sam antitezu da ću biti jer tako mi želimo. Nakon toga dobio sam sintezu kao formiranje većine, pa prihvaćam jer očekujem da se glasanjem očituje antihadezeovska većina u Gradu, ako ne, onda odustajem“. Da li vi sad smatrate sebe kao dio teze ili dio sinteze? Te da li se i vi osjećate ugodno kao dio stabilne hadezeovske većine? Je l‘ osoba koja stoji iza riječi da njega „zanima prekidanje politika banalnosti zla“. Želim vjerovati da ta osoba neće i ne želi postati dio tih i takvih politika?

Veseli činjenica da je bilo dovoljno da gospodin Radeta dobije svoj trokutić i tim činom osigura podršku HDZ-u, to je mali ali simboličan znak zahvale što je zadarskom SDP-u omogućio ako ne biti na vlasti barem na trenutak biti uz vlast. Divno je znati da pojedine stranke pronalaze zadovoljstvo u malim stvarima kako u broju izabranih vijećnika i još manjom mogućnošću da se u budućnosti profilira u stranku koja je nekoć bila.

Za očekivati je da na idućoj proslavi godišnjice osnivanja zadarskog HDZ-a gospodin Radeta bude počasni gost tog događaja.

23. studeni 2022 13:22