StoryEditorOCM
TribinaANTE RUBEŠA

"Dukić je ove godine odlučio biti Grinč! Stavio je interes sebe i svoje stranke ispred interesa svih korisnika proračuna..."

Piše Zadarski.hr
29. prosinca 2022. - 08:58

Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša posalo je priopćenje za javnost povodom zadnje sjednice Gradskog vijeća, prenosimo ga u cijelosti. 

Poštovani,

obraćam Vam se povodom skandalozne odluke prvog čovjeka Grada Zadra Branka Dukića, koji je zbog činjenice da mu je Gradsko vijeće, najviše gradsko tijelo amandmanima oplemenilo samo pet posto (5%) planiranog proračuna, odlučio blokirati cijeli Grad.

Prema Zakonu o proračunu dozvoljeno je mijenjati 15% ukupnog proračuna, dok gradonačelnik samostalno može otpisati do 5 % izglasanih amandmana i proglasiti ih neprovedivim. Pošto su prošle godine predstavnici većine u GV s amandmanima izglasali proračun izmijenjen za manje od 5%, gradonačelnik ih je kao što već znate sve otpisao. Ove godine većina u GV je predložila oplemenjenje 10% sredstava od ukupno predloženog proračuna, računajući da će gradonačelnik kao i prošle godine otpisati ono što mu zakon dozvoljava, pa da će bar 5% sredstava ostati za projekte i programe, koji po nama izravno utječu na krajnje korisnike, naše sugrađane te podižu standard i kvalitetu života u našem gradu.

Najviše žalosti što se odluka kojom Branko Dukić blokira Grad odnosi na amandmane, koji podižu naknadu za novorođenčad, podižu iznose namijenjene toplom obroku za djecu u opasnosti od siromaštva, podižu iznose proračuna svih udruga u zdravstvu i socijalnoj skrbi, podižu iznose za sanaciju derutnih socijalnih stanova, osiguravaju iznose za opremanje stomatološke ordinacije za djecu s poteškoćama i invaliditetom...

Nakon što su izglasani amandmani koji ciljaju najranjivije skupine građanstva, gradonačelnik je imao gospodsku opciju povlačenja proračuna ako mu već ne odgovara da se sredstva naših građana vraćaju upravo njima kroz naše programe umjesto građevinskoj mafiji, a pogotovo ako ga je smatrao protuzakonitim. No to bi onda značilo da je on taj o kome će građani na novim izborima odlučivati. I to je dragi sugrađani, jedini razlog zbog kojeg je Branko odlučio biti ovogodišnji Grinč, a nadamo se i Krnjo na nadolazećem karnevalu. Čovjek koji bi prije svega trebao voditi računa o svim korisnicima proračuna, ne samo o onima koji grade zgrade, odlučio je staviti interes sebe, svoje stranke i provizije, ispred interesa svih korisnika proračuna.

Sebična, odnosno kukavička odluka dokaz je kako to oni iz HDZ-a shvaćaju demokraciju. Prava istina je da HDZ, nakon 33 godine vladanja našim gradom nije spreman nikome prepustiti ni najmanju inicijativu te da su spremni ‘zapaliti sve‘ ako njihova vladavina dođe u pitanje. Nekoć možda ideja o zajedništvu danas se pretvorila u antidržavni element, državu u državi.

Najkriminalniji ogranak te društvene anomalije sad svjesno blokira naš grad izvrgavanjem volje naroda, koja je na prošlim izborima odlučila da se odluke u GV više neće donositi jednoumljem. Odlukom o blokadi Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić se osvećuje svojim sugrađanima koje je na skupu svoje partije čak nazvao teroristima. Najveće posljedice ove poražavajuće odluke će snositi nažalost oni koji su najmanje krivi za to. Ovom odlukom Branko Dukić je ukinuo amaterski sport, udruge u kulturi i sve one pojedince koji svojim programima čine grad. Njegova odluka je presedan, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom civiliziranom svijetu!

Na sjednici GV Gradonačelnik je tvrdio da su svi amandmani protuzakoniti, dok je danas na kolegiju izjavio da ih je protuzakonito samo 16 od 44 koja smo izglasali. Ono što bi se trebalo dogoditi sljedeće je da Visoki upravni sud donese pravorijek o tome koji su to amandmani protuzakoniti te da nam nakon toga odobri rok od 45 dana da izglasamo novi proračun.

Mi ćemo tada izmijeniti izvore tako što ćemo nadomjestiti sredstva s onih izvora za koja sud kaže da su zakoniti te nadam se ponovo izglasati iste amandmane s drugim izvorima. To bi značilo da je gradonačelnik odlukom o blokadi Grada samo prolongirao odluku od koje ne može pobjeći. I to sve samo da ne bi prepustio mizernih 5 % sredstava od ukupnog proračuna.

Ako i dođe do prijevremenih izbora nadamo se da Zadrani neće više nikad izabrati čovjeka koji je spreman sve uništiti prije nego uvažiti i poštovati volju naroda i svojih sugrađana.

23. travanj 2024 20:53