StoryEditorOCM
TribinaČISTOĆA ZADAR

Ekipa kopira Matine fore: jesi li i ti među njima?

Piše PR
25. srpnja 2022. - 11:14

Prošli smo mjesec mogli pratiti Matinu priču na jumbo panoima diljem grada. Naš se Mate angažirao i odlučio pobrinuti za svoj otpad. Važan mu je njegov grad, važna mu je budućnost dice. Kantu s narančastim poklopcem ima ispred kuće i nije mu teško odvajati pripadajući otpad u nju.

Spomenute su kante podijeljene po cijelom gradu i mnogi od nas su preuzeli Matin primjer, a s jumbo plakata nas ovaj mjesec gledaju lica nekih od sugrađana koji su krenuli njegovim putem.

Nana Marija nam je rekla: „Pazim di što bacam. Otkad sam dobila kantu s narančastim poklopcem, puno mi je lakše i osjećam se dobro jer znam da mogu barem malo utjecati na svit koji ostavljam unucima. A kada mi dođu u posjet i oni moraju poštivati pravila i paziti di se što baca.“

image

ekipa kopira matu

Čistoća.hr/Slobodna Dalmacija

Zaposlena mama Ana, iako radi i brine se o svojoj, vrlo aktivnoj, jednoipolgodišnjoj djevojčici, kaže da joj je odvajanje otpada u kućanstvu iznimno bitno.

- Za sve se nađe vremena, samo se treba dobro organizirati. Na kraju krajeva, to i radim za nju i nadolazeće generacije. Otkada imam svoje dijete, budućnost je postala još važnija. Ja sam joj glavni uzor i želim da od malih nogu stvara dobre navike kojih će se tako kasnije lakše i pridržavati - rekla je.

image

ekipa kopira matu

Čistoća.hr/Slobodna Dalmacija

U ekipi smo pronašli i Vanju Tokić, našu nagrađivanu bodybuildericu kojoj je važan zdrav život na svim razinama. „Mislim da je jednako važno posvetiti svoje vrijeme i energiju zdravlju tijela, uma, ali i okoliša. Grad u kojem živimo je naša odgovornost. Pojedinac može napraviti razliku, samo treba biti odlučan i dosljedan.“

image

ekipa kopira matu

Čistoća.hr/Slobodna Dalmacija

Naš uvaženi kuhar, ali i nastavnik kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, Renato Kraljev kaže da odvajanje otpada shvaća ozbiljno.

- Pazim gdje bacam koju ambalažu od proizvoda, ali smatram i da nije važno samo odvajati, već treba pripaziti i na količine. Trebali bismo pokušati što preciznije procijeniti koliko nam hrane kod kuhanja zaista treba. Ne kaže se uzalud „gladne oči“ – često napravimo preveliku količinu hrane koja kasnije završi u smeću - rekao je.

image

ekipa kopira matu

Čistoća.hr/Slobodna Dalmacija

Svima nam je dobro poznato lice voditelja Tota. Lice je to koji ujedno zagovara odvajanje otpada jer smatra da se svatko od nas treba uključiti te da jedino tako možemo postići dobre rezultate.

- Da, naravno da koristim kantu s narančastim poklopcem i da pazim što u nju bacam. To mi nije ni najmanji problem. Ionako mi je isprid zgrade, a nije teško zapamtiti da u nju idu otpadna plastika, papir, metal i staklo, jer podsjetnik je na samoj kanti, odnosno njenom poklopcu. Zadovoljan sam da i ja na taj način doprinosim lipšim ulicama grada - naglašava.

image

ekipa kopira matu

Čistoća.hr/Slobodna Dalmacija

Za sve nas koji još nismo u potpunosti utvrdili gradivo, zelene kante s narančastim poklopcem dostupne su svim građanima. Sve informacije o rasporedu odvoza dostupne su na LINKU

A Mate?

Mate je ponosan! I to ne samo zato što mu se mišići baš dobro ističu u onoj mornarskoj majici na plakatima, nego i zato što ima osjećaj da će njegov Zadar od sada biti još lipši i čišći! A ako će tko kopirati njegovu brigu o otpadu, njemu to nimalo ne smeta, glavno da idemo naprid zajedno!

18. travanj 2024 17:24