StoryEditorOCM
Tribina‘ZADARSKI PACIJENT‘

Frane Herenda: Nakon pandemije korone trpit ćemo posljedice dugotrajnog stresa - od pada imuniteta do kardiovaskularnih bolesti i tumora

Piše zadarski.hr
4. svibnja 2022. - 20:13
Predavač Frane Herenda, članovi udruge Zadarski pacijent, predstavnici Zadarske županije, te Grada Zadra s gradonačelnikom Brankom Dukićem i dio publike. Zp

- Tjelesno i emocionalno bili smo na udaru pandemije koronavirusa i sada ćemo, nažalost, trpiti i posljedice dugotrajnog stresa bez obzira što situacija nije više toliko kritična. Upravo sada, očekujmo posljedice pada imuniteta, tako da trebamo više činiti na području prevencije raznih bolesti, poglavito kardiovaskularnih, ali i opasnosti od tumora. U svemu tomu posebni značaj ima oprezno i stručno korištenje prirodnih biljnih pripravaka – istaknuo je, među ostalim, magistar farmacije Frane Herenda na prigodnom predavanju, održanom u srijedu prijepodne u izložbenoj dvorani Kneževe palače u Zadru, o važnosti kontrole stresa u prevenciji kroničnih bolesti.

Organizator događanja u ciklusu razgovora i susreta s građanima bila je, udruga Zadarski pacijent, za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarske županije, kako bi se svi zainteresirani građani i pacijenti bolje upoznali sa zdravstvenim prijetnjama i ostvarivanjem vlastitih prava, kako je istakla dr. med Dubravka Finka, predsjednica Udruge.

Premda se predavanje organiziralo istodobno s brojnim događanjima u gradu, okupilo je dobar dio zainteresiranih građana, te predstavnika Zadarske županije i Grada Zadra, Lige za borbu protiv raka, uz dolazak i Branka Dukića, gradonačelnika Zadra sa svojim suradnicima koji je pohvalio kvalitetu izlaganja, namjere udruge Zadarski pacijent i sve napore koji se čine za zaštitu prava pacijenata.  

Izuzetno zanimljivo izlaganje, kasnije i razgovor s nazočnima, bilo je pogodno i razumljivo i za stručnjake, ali i sve obične građane koji su iskusili negativne posljedice koronavirusa ali i cijelog okruženja u protekle dvije godine. Konkretno i praktično, bilo je puno činjenica i savjeta oko toga što zapravo čini prevenciju i kako je primjenjivati za sebe i svoje obitelji, ujedno stavljajući naglasak na razumijevanju kako naše tijelo i um reagiraju na ugroženost od bolesti i stresa hormonalno, fiziološki i izravno na psihički i svakodnevni život odnosno na zdravstvene probleme pacijenata.

Magistar farmacije Herenda, poznat po svojoj iskrenosti, otvorenosti ali temeljitoj stručnosti na području fitoaromaterapije medicinskim je rječnikom, ali i onim jasnim i za običnog čovjeka ponudio rješenja za mnoge probleme u terapijama i mogućoj prevenciji. 

Herenda je posebno naglasio kako na području raznih pripravaka, biljnih i vitaminskih, valja posebno biti oprezan, obzirom da se zbog marketinških i profitnih razloga na tržištu pojavljuju i nekvalitetni ili neučinkoviti dodaci i pripravci. Postoje razne informacije koje često iskrivljuju odluku o tomu što kupiti ili nabaviti, ne vodeći računa o tomu kakve će posljedice biti u konkretnim slučajevima. Valja pravodobno razumjeti kako se nalazimo kao zemlja i dalmatinska regija, na području bogatim prirodnim ljekovitim biljem i plodovima, te iskusnim proizvođačima koji nisu i ne moraju biti skupi i nedostižni za običnog korisnika, kazao je Herenda.

24. travanj 2024 20:43