StoryEditorOCM
TribinaHRVATSKOJ PRIJETI NOVI VEĆI EGZODUS RADNE SNAGE, DOMAĆI HOTELIJERI U STRAHU

'Hitno se traži 80.000 radnika, a tamo konobari zarađuju 1500 eura neto'

Piše Dora Koretić / JL
22. rujna 2018. - 21:40
nezaposlenost posao

Postoji na ovom svijetu za domaće hotelijere nešto gore od visoke stope PDV-a, a to su pritisci tirolskih ugostitelja i vlasnika hotela da kruta austrijska vlada što prije ukine radne dozvole za hrvatske radnike u turizmu, piše Jutarnji.

Razlog ovim sve jačim pritiscima leži u činjenici da austrijski hotelijeri, posebno oni koji većinom posluju zimi, itekako pate od nedostatka kvalitetne radne snage zbog čega se boje da će teško iznijeti narednu zimsku sezonu, a općenito se procjenjuje kako u Austriji trenutno nedostaje oko 80 tisuća novih radnika. Njihovi pritisci zasad nemaju previše značaja jer konzervativna i prema strancima sumnjičava austrijska vlada predvođena premijerom Sebastianom Kurzom ostaje pri odluci da radne dozvole neće ukidati sve do srpnja 2020. godine, no nejasno je hoće li možda ipak popustiti pred povećanjem broja kvota za radnike iz Hrvatske, jer je hotelijerski lobi u Austriji ipak prilično jak.

U tirolskom se parlamentu, u međuvremenu, iniciraju i službeni razgovori na ovu temu, a ne iznađe li se neko rješenje, predlažu se zasad neslužbene inicijative o svojevrsnoj sezonskoj razmjeni radnika, i to po principu dolaska većeg broja hrvatskog kadra u Austriju tijekom zime, kad u domovini nemaju toliko puno posla, te njihova povratka s početkom ljetne sezone kako hrvatski hotelijeri ne bi patili od nedostatka radne snage.

Dobar kadar

Ovo zadnje, čini se, ipak je neizbježno jer domaći hotelski lanci te ugostitelji i bez ukidanja radnih dozvola ili povećanja kvota pate od nedostatka dobrog kadra koji im se, osim po Austriji, rasipao cijelom Europom.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, pojašnjava kako se inicijativu razmjene radnika - doduše, između Hrvatske i Slovenije - bezuspješno pokušalo primijeniti prije nekoliko godina, ali je cijela stvar zapela negdje u bespućima birokracije.

- Veliki broj hrvatskih radnika zainteresiran je za odlazak u Austriju kako zbog dobrih primanja, tako i zbog činjenice da im je Austrija blizu pa za slobodne vikende mogu odlaziti kući. Tamo su doista u tijeku pregovori o povećanju kvota, no smatram kako ne bi bilo loše inicirati ideju razmjene radnika jer smo mi ovu sezonu doslovno dovršili skupljajući radnu snagu s ceste. Ne znam kako će biti sljedeće godine, a posebno nakon 2020. kad se austrijsko tržište doslovno otvori za Hrvate željne posla - kazao je Andrić.

Opasan konkurent

Vlasnik Bluesun lanca hotela Jako Andabak priznaje da je Austrija prilično opasan konkurent za domaće hotelijere, no nada se da će domaći hotelski lanci uspješno prebroditi faktor otvaranja tog tržišta.

- Hrvati su dobri radnici i vole nas u Austriji, no uvijek je važan i faktor udaljenosti koji također utječe na odluku gdje će čovjek ostati raditi. Ipak, država bi trebala poraditi na tome da olabavi svoje troškove, smanji PDV i rastereti nas brojnih nepotrebnih davanja što će se onda odraziti i na tržište - napominje Andabak.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže kako se Hrvati itekako trebaju bojati liberalizacije austrijskog tržišta, jer domaći hotelijeri, iako svjesni da moraju dizati plaće, neće moći u tako kratkom roku biti konkurentni Austrijancima koji radnicima, pored 1500 eura neto konobarske plaće, daju onda još i 13. plaću, plaćeni smještaj i prehranu te još svakojake beneficije, piše Jutarnji.

Program mjera

- Bojimo da će se austrijsko tržište za strane radnike otvoriti i puno prije 2020., možda već u siječnju, no kad god se to dogodi, znatno će pogoršati ionako lošu situaciju s turističkim radnicima. Ne možemo utjecati na odluke austrijske vlade, ali možemo pomoći prebroditi ovaj problem, zbog čega je sektor pripremio program mjera zapošljavanja u turizmu koje ćemo uskoro predstaviti. Sugerirat ćemo mjere, među kojima su i tajming odobravanja kvota za strane radnike koji dolaze u Hrvatsku, smanjenje PDV-a te ukidanje nekih opterećenja... - najavio je Ostojić.

18. travanj 2024 02:45