StoryEditorOCM
TribinaNOVE IDEJE

Ideš dalje! Zadarski i zagrebački studenti prezentiraju radove, postavljena izložba o vukodlacima

Piše Zadarski.hr
12. studenog 2022. - 11:46
Ideš dalje! Zadarski i zagrebački studenti prezentiraju radove, postavljena izložba o vukodlacima  Sveučilište U Zadru/

Hrvatsko etnološko društvo, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru priredili su ovog vikenda u Zadru "Ideš dalje!", na kojemu diplomirani studenti zagrebačkog i zadarskog studija etnologije i antropologije prezentiraju svoja istraživanja i diplomske radove.

Bienalni skupovi "Ideš dalje!" pokrenuti su 2012. godine kako bi se studenti bolje upoznali s procesom i konačnim izgledom završnih radova, ali i kako bi mladi etnolozi i antropolozi koji su diplomirali u nedavnom razdoblju imali priliku izlagati svoje reprezentativne diplomske radove u trenutku ulaska u svijet zapošljavanja u struci. Ovakvi susreti, istaknuto je na otvaranju u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, kroz strukturirani okvir skupa ali i neformalna druženja nerijetko izrode dobrom idejama.

- Sveučilište u Zadru ponosno je na Odjel za etnologiju i antropologiju, koji stalno predstavlja nove ideje i otvara se budućnosti. Sigurni smo da će sljedeće godine, kada obnovimo zgradu stare Tehničke škole i u nju preselimo Odjel, studenti i nastavnici pokazati novi zamah te da ćemo ovaj skup uskoro organizirati i u tom prostoru, rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

U diplomskim radovima obuhvaćen je širok raspon etnografskih i kulturnoantropoloških tema poput industrijskog naslijeđa i gradske svakodnevice Vareša, zaštite i očuvanja vodenica na području Topuskog, reproduktivnog prava iz antropološke perspektive, queer aktivizma ili reprezentacije nasilja u mafijaškim filmovima.

Uz skup je prigodno postavljena izložba studentice etnologije, antropologije i povijesti umjetnosti Anice Tubanović "Vampiri i vukodlaci u narodnim vjerovanjima Hrvata" te predstavljen rad vokalno-instrumentalnog sastava Študija. U deset ilustracija koje kombiniraju kolaž, strip i akril Tubanović otkriva tko su vampiri i vukodlaci, kako se po vjerovanju na ovim prostorima postaje vukodlakom, kako se zaštiti od njih, ali i tko su bili poznati vampiri i vampirice u Hrvatskoj. Za razliku od današnje slike vampira i vukodlaka koju nudi pop kultura. zapisi o narodnim vjerovanjima svjedoče o tome da su poprilično često vampir i vukodlak bili smatrani jednim te istim bićem, a slavenski folklorni vampir poslužio je kao inspiracija za kreiranje slike današnjeg „globalnog vampira". Ilustracije prati tekstualni sadržaj koji se temelji na etnografskim izvorima.

VIS Študija predstavio se izvedbom tradicionalnih pjesama i spotom "Dodole". Pod vodstvom doc. dr. sc. Katice Burić Ćenan ovaj sastav, koji djeluje u sklopu kolegija Etnoglazbeni praktikum, nastoji dokumentirati rezultate višegodišnjega studentskog timskog rada u zaštiti i promociji glazbe hrvatske tradicijske provenijencije. Osim pjesme Dodole, za koju su premijerno prikazali spot, u studiju su snimili međimursku "Dej mi Bože" te "Dalmatino, povišću pritrujena" Ljube Stipišića.

23. travanj 2024 14:58