StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE IZ PREKA

Ivo Markulin: Načelnik pokušava obmanuti javnost: ne nasipava se obala zbog kupališta, nego proširenja ceste. A toga nema u općinskom planu!

Piše Ivo Makulin
14. listopada 2021. - 13:55

Ivo Markulin, kapetan duge plovide u mirovini iz Preka, uputio nam je rekaciju na članak o nasipavanju obale u Preku gdje Općina izvodi radove na uređenju kupališta. Prenosimo ga u cijelosti:

U vašem listu, dana 6. listopada, izašao je članak vezno za nasipanje plaže u Preku, Jugo - Bilišće. Čitajući članak ispada da sam se ja šalio i da je taj posao sasma legalan. Naravno slušajući načelnika Preka sve je legalno, a kapetan se iživljava i ne želi projekt "Kultura plaže ". Da li je to tako? Namjera je druga i ona se mora ostvariti kada se nije ostvarilo ono koju su gospoda zacrtala. 

Naime u prvom planu zamišljena je izgradnja dvosmjerne ceste, s pješačkim stazama. Nisu htjeli pokazati taj plan, ali smo ih prisilili da nam ga pokažu, s njihovim objašnjenjem kako je to samo u ideji. Plan je bio gotov i oni ga imaju i neka ga pokažu. Pokrenuli smo peticiju i ja sam nekoliko puta reagirao. Od tog plana su odustali iz više razloga. Prvo, mi nismo bili zadovoljni jer bi to značila smrt tom djelu Preka. Možda bi oni i preko toga prešli, ali nisu mogli naći rješenje izvlašćivanje vlasnika zemlje za zacrtani plan prema Šošinom polju. To je konačno otpalo.

Sada se na ovakav način pokušava obmanuti javnost kako je to namjera uređenja plaže Jugo - kultura uređenja.

To nije u PLANU PREKA. Nije to donijelo Općinsko vijeće, niti se o tome tamo raspravljalo. Niti je bio na javnoj raspravi. Nađeno je mudro rješenje: o uređenju je odluku donio načelnik.

Načelnik i čovjek zadužen za to područje rekli su mi, na moje inzistiranje, da NEMAJU građevinsku dozvolu i da im za to ne treba.

To je istina. Izložili su obavijest s podacima na tabli, a na njoj je izričito navedena: Građevinska dozvola: Klasa: 361-03/21-o1285; Urbro: 2198/13-02/1-21-1 opd 07.01.2021. g.  Uz ostale podatke o izvođaču, projektantu, nadzoru i sve što s tim ide, osim plana izgradnje.

Ako ne treba dozvola, zašto su je naveli, a nije izložen plan? Uz to nije izložen nikakav plan, a nije bio niti na uvidu mještanima kao niti Općinskom vijeću!

Kapetanija je izašla na teren poslije moje intervencije i napravili su zapisnik. U Lučkoj kapetaniji Preko, lučki kapetan, rekao mi je kako on o tome nije znao ništa i da su ga obavijestili kada su započeli radovi. Budući da je imao više intervencija, došla je i njihova inspekcija. Znači niti Lučka kapetanija nije imala uvida niti je dala prethodno mišljenje glede tog nasipanja. Kapetan na izričit upiti o građevinskoj dozvoli, odgovorio je kako je nema.

Bilo bi poželjno kada se takav projekt radi da se dobije i mišljenje Lučke kapetanije, a oni nisu niti znali da se to planira.

Državnoj inspekciji podnio sam zahtjev za kontrolu i ne znam što su napravili. Jako veliki čimbenik, na koji se pozivaju je taj što su od Ministarstva dobili novčanu pomoć te su odmah započeli s radovima. To je najveći razlog tom "velikom" uspjehu.

Cesta uz more je zatvorena za bilo koji promet vozilima, a na početku je postavljen znak i fizički je bio zabranjen bilo kakav promet.  Iz ne znam kojih razloga, uklonjene su fizičke prepreke i promet je prešutno dozvoljen svima, a ne samo  mještanima tog područja. To se odvija već neko vrijeme, u nekom manjem intenzitetu, svi su se sada naviknuli na taj "zabranjeni" promet. Sada kada su se stekli uvjeti i "prešutno se skoro složili" promet se odvija normalno i nitko to ne kontrolira, niti policija.

Ovakvim uređenjem kako oni nazivaju "Kultura plaže" s školjerom, treba skloniti šetače s te ceste i onda nema nikakve zapreke za otvoren promet vozilima što je njima i namjera, što će naravno načelnik negirati.

Do sada nije bilo nikakve nesreće na tom području iako djeca ne pazeći iskaču na šetnicu osjećajući je dosta sigurnom. Kada promet procvate u punom zamahu, bojim se kako smo nastradali i bojim se nesreća koje će se dogoditi. To šetalište i plažu treba urediti, ali ne ovako. O tom uređenju trebalo je razgovarati s mještanima tog područja i dogovoriti najbolji način uređenja. Ideje postoje i sada ih ne treba iznositi.

Glavna namjera je otvoriti ovu šetnicu za promet vozilima. Zašto, to zna načelnik, premda svim snagama negira.

Problem je, što su svi ušutjeli, iz ne znam kojih razloga. U razgovoru svi su protiv ovakvog načina, ali se ne žele izložiti javnosti. Uglavnom, sa svima s kojim sam razgovarao, nezadovoljni su ovim započetim planom. Bojim se kada on saživi, ovakav kako je planiran, bit će "GUNĐANJA", no tada će biti kasno.

Ja ću s moje strane učiniti sve i pokušati zaustaviti izvršenje ovakvog plana, ma kako on sada izgledao primamljivo, jer u konačnici on je velika opasnost za tu šetnicu i to područje. Jer javnost ne zna kako on uopće izgleda.

Čini mi se kako ću ostati sam, ali to ne znači kako nisam u pravu! Volio bih da me budućnost demantira, ali se toga jako bojim. Spreman sam ispričati se svima i priznati grešku, ali mislim kako greške nema.

Ivo Markulin, Bilišće, Preko

24. travanj 2024 15:12