StoryEditorOCM
TribinaAKCIJA MLADIH I ZADARSKI BLOK ORGANIZIRAJU PREDAVANJE VJERANA PIRŠIĆA:

Iza CGO-a su interesi građevinarsko-interesne grupacije, lokalna vlast godinama obmanjuje javnost

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2019. - 19:41
istrazivanje_nafte26-270315

Akcija mladih od 2013. godine upozorava na štetnost i protuzakonitost projekta CGO Biljane Donje. Odgovorno tvrdimo da je to skup i ekološki neprihvatljiv projekt iza kojega više stoje interesi građevinarsko-interesne grupacije nego projekt rješavanja gospodarenje otpadom kao ogromnog komunalnog problema Zadra i Zadarske županije.

Akcija mladih cijelo vrijeme nudi rješenja u smjeru smanjivanja količina otpada zakonitim odvojenim prikupljanjem, smatramo da se CGO mora raditi prilagođeno smjernicama Europske komisije u smjeru sortiranja i kompostiranja, a ne zastarjele i preskupe MBO tehnologije. U tom pogledu smatramo nevjerodostojnim od strane vladajućih konstantno ponavljanje fraze o 70 posto u udjelu financiranja od strane EU iz Kohezijskog fonda?! Osobito nakon 160 milijuna eura teškog povećanja udjela Grada Zadra i Zadarske županije u financiranju izglasana uz naše protivljenje prošle godine.

Tražimo da nam iz nadležnog gradskog i županijskog ureda, te iz tvrtke Eko Zadar točno navedu koji dio, u točno kojoj vrijednosti se to financira CGO Biljane Donje? Iz kojeg dijela ogromnog Koehezijskog fonda, iz kojeg programa i u kojem programskom razdoblju se financira? Molimo slobodno nam navedite službenu poveznicu na stranicama Europske komisije gdje se vidi iznos sredstava, razdoblje i drugi potrebni podaci o financiranju CGO Biljana Donjih?

Ne financiranju natječajne dokumentacije i promotivnih aktivnosti što je kap u moru, nego baš te 70 posto izgradnje koji su buduća zadarska Glinica ako se upustimo u ovaj projekt kako ga je needucirani HDZ zamislio? Nije li čudno da nikad, a ova pitanja opetovano ponavljamo od 2013. Godine, niste ponudili konkretan odgovor? Znamo da vam je to nemoguće jer već godinama obmanjujete javnost s CGO Biljane Donje, uvjeravajući ih da će to riješiti probleme smeća, Dikla... - pa i vašeg nerada.

Jedino što će to riješiti je dodatno bogaćenje podizvođača, a sve na račun građana koji prema našim izračunima mogu postepeno, a najdulje za nekoliko godina, očekivati povećanje računa za čistoću čak do 1000 posto. Poskupljenja računa za čistoću već su počela, a stihija u gospodarenju otpadom se samo povećava. Kako će tek biti kad se budu moralo plaćati CGO-u 80 do 100 eura po toni samo za ulaz smeća u CGO, pa 30 do 50 eura po toni za zbrinjavanje skupo posušenog ostatnog RDF-a?

Uz ogromne problema rada MBO tehnologije koji se već vide kod Kaštijuna i Viškova u Primorsko-goranskoj županiji. Mjesečni račun od 400 kn prosječno nažalost će biti jedino što će se dogoditi Zadranima i Zadarskoj županiji ovim što planira HDZ. Rješenja koja nudimo u Akciji mladih naprotiv uvijek počivaju na manjim građevinskim izdacima, ali zato na visokom zapošljavanju ljudi i kapaciteta na pitanjima ekološkog prikupljanja otpada, njegovog komercijalnog unovčavanja i smanjivanja cijena računa čistoće u konačnici.

U tom smislu Akcija mladih i Zadarski blok najavljuju gostovanje poznatog ekološkog aktivista Vjerana Piršića iz udruge Eko-Kvarner koji će u utorak, 29. siječnja 2019. s početkom u 19 sati u prostorijama Mjesnog odbora Poluotok održati predavanje: "Kako korištenjem modela održivog razvoja i cirkularne ekonomije riješiti sve komunalne probleme (bez suvišnih zašto)?" Ovo predavanje je još jedan napor Akcije mladih i Zadarskog bloka u informiranju i edukaciji javnosti o štetnim politikama koje u Zadru i županiji provode vladajući.

Ukazat ćemo na nužnost promjena koje će upravo potrebe lokalnog stanovništva staviti u središte zanimanja javnih vlasti. Mi smatramo da turizam postoji zbog našeg grada i nas, a ne da mi postojimo zbog turizma ili još gore da trebamo nestati iz Zadra kako bi se grad podredio divljačkom ekspanzivnom turizmu koji donosi komunalnu stihiju koja tjera lokalno stanovništvo na odlazak i odustajanje od života u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 17:10