StoryEditorOCM
4 kantunaSPORNI ANEKSI

Jure Zubčić: Zašto je na prostoriji gdje bi trebao biti smješten linearni akcelerator izvedena gustoća betona manja od predviđene?!

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2022. - 11:17

Županijski vijećnik i predsjednik SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić poslao je priopćenje koje nosi naziv "Zašto je na dnevnoj bolnici izvedena kriva gustoća betona?". Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zašto je na dnevnoj bolnici izvedena kriva gustoća betona?

Da projekt "Dnevne bolnice" traje predugo već i vrapci na grani znaju. Stoga smo odlučili proučiti sve detalje javnih nabava za njenu izgradnju. Uočili smo mnoge nelogičnosti pa i nepravilnosti te ćemo naša saznanja s obzirom na (popriličnu) količinu podataka, objavljivati u više navrata narednih dana.

Opća bolnica Zadar je s tvrtkom Solida d.o.o. sklopila ugovor o izvođenju radova 03.05.2019. a nakon samo četiri dana uslijedio aneks ugovora. Zašto? U narednih dvije godine sklopljena su ukupno četiri aneksa. Detalje prva tri ne znamo jer nisu objavljeni u elektroničkom oglasniku javne nabave, znamo da postoje samo zato što su pobrojani u objavi četvrtog. Zbog čega su sklopljeni i zašto nisu objavljeni budući da je došlo do izmjena ugovora tijekom njegovog trajanja?

Posljednji aneks potpisan je pred same lokalne izbore iako je već svima bilo jasno da izabrana tvrtka neće dovršiti ugovorene radove. Razlog se krije u promjeni izvedbe prostora u kojem će biti smješten linearni akcelerator. Glavnim projektom predviđena gustoća betona iznosi 3200 kg/m3, aneks je smanjuje na 2950 kg/m3 i usput održava dojam da se na gradilištu nešto radi. Zbog ove promjene zatražena je izmjena i dopuna građevinske dozvole, a Rješenje je izdano u listopadu 2021. godine.

Činjenica je da je i izvedena gustoća betona vrlo visoka, no javnosti ovi podaci nisu nikad izneseni te je Opća bolnica Zadar dužna objasniti zašto izvođač nije poštovao projektnu dokumentaciju te je izveo pogrešnu gustoću betona za prostoriju u kojoj će biti akcelerator. Što to znači?! Je li izvedena gustoća betona dovoljna da spriječi ionizirajuće zračenje? Zašto izvođač nije poštovao projektnu dokumentaciju i izveo na gradilištu pogrešnu gustoću betona?

Tražit ćemo od Opće bolnice Zadar da nam dostave sva četiri aneksa ugovora, te Grad Zadar da nam dostave obje građevinske dozvole.

Čitamo se!

19. travanj 2024 07:15