StoryEditorOCM
TribinaREAKCIJA IZ MOST-a

"KK Zadar je na rubu opstojnosti. Ovo je opasno poigravanje s institucijom grada Zadra!”

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2022. - 12:41

Svjedočimo možda i najvećoj krizi u KK Zadru od osnutka Republike Hrvatske. KK Zadar je na rubu opstojnosti! Koji je odgovor zadarske političke elite i novog Nadzornog odbora na čijem je čelu Ante Rubeša. Njihov odgovor je nižerazredni politički rat za šire mase između HDZ-a i nazovi oporbe u Gradu Zadru. Rat preko leđa KK Zadra. Rat bez argumenata prepun patetike i demagogije, a bez jasnih ideja, činjenica i argumenata.

Prvi radni dan novog Nadzornog obora obilježio je i posve novi način komuniciranja s medijima. Po našem mišljenju potpuno neprihvatljiv način komuniciranja. Prvo, priopćenja nakon sastanka Nadzornog odbora ne šalju se medijskim kućama u jedan sat ujutro. Drugo, ignoriranje novinara nakon sastanka Nadzornog odbora koji su čekali izjave nije profesionalno ponašanje, a graniči i s dozom bahatosti. Treća stvar, i ne najmanje važna jest činjenica da je sad već bivši direktor KK Zadra za svoju smjenu saznao putem društvenih mreža i lokalnih portala. Tako se ozbiljan predsjednik Nadzornog odbora, ozbiljnog Kluba ne ponaša.

KK Zadar je oduvijek bio omiljena politička igračka svih političkih opcija. Do sada smo u Zadru imali jednu političku opciju i znali smo na čemu smo. Danas, u Zadru vlada politički cirkus, gdje se ne zna tko pije, a tko plaća. KK Zadar je danas najdraža politička moneta za nižerazredna politička potkusurivanja.

Tako nas danas zadarska politička "elita" zabavlja s kratkoročnom pozajmicom s kojom će se isplatiti dugovanja igračima KK Zadra. Posve je jasno da Ante Rubeša i Enio Meštrović nisu dorasli velikim izazovima koji sa sobom donosi KK Zadar. Navedeni kredit je kap u moru financijskih problema u KK Zadru. Potrebne su jače i hrabrije ideje. Vlast i oporba ciljano zabavljaju javnost s trivijalnim odlukama, kako bi dodatno odgodili otvaranje teških tema. Most na problematiku KK Zadra gleda malo dublje i ozbiljnije. Nama u Mostu nije jasno čemu kredit i kamate na račun Grada Zadra, ako svi znamo da je Grad Zadar vlasnik Kluba, i da mora sudjelovati i saniranju istog. Čemu kamate onda, i čemu politički krediti, ako se sve može riješiti elegantnije.

Zamislite situaciju da svi oni puste stručne ljude u KK Zadar, i da Klub funkcionira na ekonomski održivim postulatima. Očito je da u Zadru ne postoji iskrena politička volja da se KK Zadar konačno depolitizira. Vlast u Gradu Zadru opstaje ili pada na KK Zadru. Oni to svi jako dobro znaju, i zato se i ponašaju prema Klubu upravo ovako kako se i ponašaju. Sebično.

Za razliku od ostalih političkih opcija u Zadru, mi na KK Zadar gledamo kao na instituciju, što KK Zadar i jeste. Mi u Mostu "napadamo" s argumentima, a grozimo se političke demagogije i patetike koju koriste naše ostale kolege s političke scene. Redom od ljevice, pa sve do takozvane lažne desnice. Smatramo da je sve ovo klasični politički igrokaz bez jasne ideje kako pomoći KK Zadru. Upotrijebit ćemo tezu da se politika mora boriti i izboriti za depolitizaciju Kluba. To je jedino što "politika" mora učiniti.

Krenimo od stvarnih problema u KK Zadru. Počnimo od predstečajne nagodbe koja dolazi na naplatu u srpnju. Radi se o 5 milijuna kuna koje je KK Zadar dužan isplatiti vjerovnicima ako ne želi u stečaj. Nismo čuli od niti jednog političkog aktera koji sudjeluje u vlasti niti jedno suvislo rješenje za možda i najveći problem u KK Zadru. Kako namaknuti 5 milijuna kuna za predstečajnu nagodbu? Umjesto rješenja za goruće probleme mi gledamo sitne političke igrice u vidu kratkoročnih kredita, između dokazano lošeg HDZ-a, i sasvim izvjesno bezidejne "oporbene" vlasti u Klubu. Sve se svodi na to tko će biti manje kriv za teške odluke koje sasvim izvjesno očekuju KK Zadar. Tako se kolege političari ne vodi ozbiljna i odgovorna politika. Politika i vlast sa sobom nose i teške odluke koje treba provesti! Ovo što vi radite nije odgovorna politika već politička demagogija i populizam. Demagogija koja će vjerojatno skupo koštati KK Zadar. Nažalost takva jeftina demagogija i populizam još uvije jako dobro prolaze kod većine biračkog puka.

Imate li jasna rješenja za "gašenje" predstečaja, i za financijski plan za nadolazeću sezonu? Ako imate rješenja za ta pitanja, jasno ih artikulirajte, tako da ih svi građani ovog grada jasno i glasno čuju. Nemojte se ustručavati! Građani grada Zadra i navijači KK Zadra žude upravo za tim.

Mi u Mostu smatramo da problemi KK Zadra nisu znanstvena fantastika, i da se vrlo lako mogu riješiti, i to bez previše politikantstva, kao što je sada slučaj. Naravno, ako se ima političke volje, a razvidno je da iste nema. Vidimo da oporbeni prvaci slavodobitno vraćaju kredit na Gradsko vijeće. Ne tako davno bili su zdušno protiv tog istog kredita. Tako se ne vodi dosljedna politika.Tako se Klub ne vodi. Drage kolege, u politici u jednom trenutku morate razlučiti jeste li u oporbi, ili na vlasti.

Umjesto političkih kredita sve se može lakše riješiti. Grad Zadar će svakako sanirati dug Kluba, na, ovaj, ili onaj način. KK Zadar je u ovoj sezoni nagomilao 4 milijuna kuna novog duga, a u prošloj sezoni ima približno isto duga. Dakle radi se o cca 8-10 milijuna kuna duga koji će sanirati zadarski porezni obveznici. Tu ne smijemo imati nikakvih drugih iluzija. KK Zadar nikada nije, i neće sanirati vlastite kredite. Ako na tih 10 milijuna kuna dodamo iznos od predstečajne nagodbe dolazimo do iznosa od cca 15 milijuna kuna. Upravo toliko je potrebno KK Zadru da krene od "nule". Dug prema Višnjiku u iznosu od 14 milijuna kuna, se može, i mora politički riješiti i to u roku od 24 sata. Uz naravno neovisnog direktora Kluba, i uz političku volju svih političkih aktera u Zadru. Napominjemo da su i KK Zadar i ŠC Višnjik u većinskom vlasništvu Grada Zadra, stoga oko političke volje ne bi trebalo biti problema. Jedino ako je nekome u Gradu Zadru u interesu gomilanje duga prema ŠC Višnjik, od strane KK Zadar. Vjerujemo da to nikome nije u interesu. Možda smo u krivu.

Cijela "dužnička" problematika KK Zadra svodi se na 15 milijuna kuna, i na depolitizaciji Kluba. Ovo drugo je očito veći problem! Navedeni iznos za proračun Grada Zadra je beznačajna stavka. Financijska injekcija od Grada Zadra u kombinaciji s puštanjem u Klub apolitičnih i sposobnih kadrova te trošenje onoliko kuna koliko se uprihodi od sponzora, riješila bi baš sve probleme. Očito je za sve političke opcije u Zadru politički puno unosnije držati KK Zadar u političkom i financijskom ropstvu, nego krenuti u iskrene promjene koje su KK Zadru nasušno potrebne, potpisuje u ime Most-a za grad Zadar Tomislav Horvat.

23. travanj 2024 21:26