StoryEditorOCM
TribinaMEĐUNARODNA KONFERENCIJA U ZADRU:

Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje

Piše Zadarska županija
24. listopada 2019. - 17:27
93b534e8083bb8d59b52d163f17f31e2_L

Župan Božidar Longin otvorio je u prostoru crkve sv. Nikole međunarodnu konferenciju pod nazivom "Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje" – CRUA 2019 koju je organizirao  Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u suradnji sa zadarskim Sveučilištem.

- Zadarska županija oduvijek je bila okrenuta moru i živjela s njim i od njega. Spomenimo naš geografski položaj na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana i činjenicu da je baš ovdje udaljenost između Hrvatske i Italije najmanja. Zatim, ne možemo zanemariti ni to što je površina naše županije gotovo potpuno jednako podijeljena između kopna i mora, a ni to što su naši pomorci od pamtivijeka bili znani na svim morima svijeta - rekao je otvarajući međunarodnu konferenciju župan Božidar Longin, dodajući kako se ovim našim područjem plovio  oduvijek. Spomenuo je i da su trgovački  brodovi još od antike  prolazili našim područjem noseći dragocjeni teret između dviju jadranskih obala, ali i iz ostalih dijelova Mediterana.

- Također, našim su morem brodile i vojne lađe. A neke od lađa su i tonule jer s morem se nije šaliti, treba ga poznavati i poštivati. Ono što je more progutalo, ostalo je na dnu i prolazile su godine, desetljeća, stoljeća… S razvojem podvodne arheologije ti podvodni nalazi ukazali su se kao svjedoci svoga vremena, kao pripovjedači priča o nekim davnim ljudima, običajima, događajima - nastavio je župan i rekao kako je  zadaća konzervatora-restauratora  očuvati sve predmete koji izranjanju iz dubina, a kako bi sadašnje i buduće generacije mogle doživjeti i upoznati našu zajedničku prošlost.

Na svečanosti otvaranja govorili su i pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.

Zadarska županija pokrovitelj je ove međunarodne konferencije koja se održava i  na  Sveučilištu u Zadru.

Svrha konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva.

Predavanja će održati hrvatski i strani stručnjaci, predstavnici uglednih inozemnih sveučilišta i instituta iz 11 zemalja (Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Portugal, Kanada, SAD, Kolumbija, Južna Koreja).

Cilj međunarodne konferencije je predstaviti stručne i znanstvene projekte u području konzervacije i restauracije u podvodnoj arheologiji, a osnovna svrha je približiti građanstvu važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.

Međunarodna konferencija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture. 

20. travanj 2024 12:01