StoryEditorOCM
TribinaHUMANITARNA POMOĆ

Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije za pomoć stradalima od potresa u Albaniji

Piše Ines Grbić
26. veljače 2020. - 08:49

Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije namijenjena je za pomoć ljudima u potrebi koji su 2019. g. doživjeli velika materijalna stradanja od razornih potresa u Albaniji. Tim povodom zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo svim župnim uredima i vjeroučiteljima u Zadarskoj nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama te gradovima i općinama u Zadarskoj županiji u kojima ih potiče na sudjelovanje u toj tradicionalnoj akciji u kojoj se svake godine prikupe značajna sredstva za pomoć potrebnima.

“Ovogodišnja prikupljena sredstva namijenit ćemo preko Caritasa Albanije za ljude stradale u potresu prošle godine u Albaniji. Želimo dati svjedočanstvo djelotvorne vjere i ljubavi i svoj korizmeni obol upraviti prema našoj braći i sestrama koji su u potrebi. Korizma nam svake godine daje jedinstvenu priliku da dublje razmišljamo o smislu i vrijednosti svoga kršćanskog života. Tijekom toga vremena poziva nas da uz molitvu i duhovnu obnovu budemo milosrdniji prema drugima, čineći konkretna djela ljubavi i dijeleći svoja dobra s potrebnima. Korizmena akcija znak je djelotvorne ljubavi koja nas podsjeća na važnost prepoznavanja potreba naših bližnjih, kao i brzu pomoć onima koji nas trebaju” poručuje nadbiskup Puljić u Pismu.

U korizmenoj akciji sudjeluju odrasli, djeca, mladi, župe, škole, ustanove i ljudi dobre volje koji svake godine pomognu drugu socijalnu potrebu u raznim ustanovama u društvu (bolnice, dječji vrtići, škole, obitelji) u domovini i u misijama diljem svijeta.

Tijekom cijele korizme svećenici provode akciju na način koji je prikladan u župi. Svi koji žele sudjelovati, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro-račun Zadarske nadbiskupije s naznakom: Pomoć za stradale od potresa u Albaniji. Nadbiskupski ordinarijat Zadar, IBAN: HR5324070001100041082 Poziv na broj: 02 536

Uz poticaj na sudjelovanje u tradicionalnoj Korizmenoj akciji, nadbiskup Puljić u Pismu potiče i na sudjelovanje u Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini od 9. do 15. ožujka, pod geslom ‘Da ne ohladi ljubav mnogih’ (usp. Mt 24,12). “Od 2007. g. obilježavamo Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini čiji je cilj ne samo materijalna pomoć, opstanak Hrvata katolika u BiH, osobito u dijelovima u kojima su egzistencijalno ugroženi, nego i jačanje međusobne povezanosti na duhovnoj i svakoj drugoj razini između Crkve u Hrvatskoj i BiH. Milostinja koja se prikupi na Treću korizmenu nedjelju u crkvama diljem Nadbiskupije namijenjena je za programe Caritasa BIH i treba je čim prije dostaviti u Ekonomat s naznakom Kolekta za BiH 2020.” poručuje nadbiskup Puljić, želeći svima plodne korizmene dane.

18. travanj 2024 11:19