StoryEditorOCM
TribinaAPEL ANTE RUBEŠE

Kožino je potencijalno najatraktivnije područje Zadra, bojim se da će ga korumpirana vlast devastirati, kao i ostale atraktivne lokacije u našem gradu

Piše Zadarski.hr
7. svibnja 2022. - 14:47

Priopćenje Ante Rubeše, gradskog vijećnika Akcije mladih, prenosimo u cijelosti:

Poštovani, na konferenciji za medije održanoj u petak u MO Kožino, želio sam ukazati na tridesetogodišnji nemar gradske vlasti kojoj su u zadnje vrijeme puna usta baš ovog mjesnog odbora. Naime, cestovna infrastruktura, nogostupi i svi popratni sadržaji isti su još od kad ih je napravio pokojni Stanislav Antić krajem osamdesetih!

Ni primarne, ni sekundarne, ni nikakve ostale razrade kanalizacijske i mreže otpadnih voda. Ljeti se ulicama ne može proći od kamiona koji crpe septičke jame na dnevnoj bazi. Asfalt do kuća su financirali sami vlasnici uz obećanje gradske uprave da će im se trošak refundirati. Do danas niti jedna kuna nije vraćena, pa ni na onaj način na koji bi svim stanovnicima bio najprihvatljiviji, a to je komunalno uređenje.

image

Obalni pojas u Kožinu

A. Rubeša
image

Obalni pojas u Kožinu

A. Rubeša

Dio obalnog pojasa koji je gradska vlast odobrila za koncesiju ugostiteljskog objekta je vidno izmijenjena u odnosu na zatečeno stanje, a i na ostatak obale čije je uređenje u nadležnosti Grada Zadra. Zašto privatni investitor može urediti cestu i plažu za sebe i svoje goste, a Grad Zadar ne može to isto za svoje građane? Je li u interesu Grada Zadra da se sve da u koncesiju, pa da privatni investitori sami uređuju, a time reguliraju i upravljaju obalnim prostorom?

Nemam ništa protiv uređenja ali smatram da ovo sustavno zanemarivanje ili čak odbijanje uređenja i vrednovanja obalnih prostora, samo dokazuje tezu o bezidejnosti i prioritetima ove gradske vlasti. Realan sam, pa znam da je za Grad bez preplaćenih EU sredstava zamaskiranim nekakvom aglomeracijom i s prioritetima servisiranja neučinkovite i prekobrojne vojske zaposlenika, ”Lungo Mare“ Zadar-Kožino-Petrčane utopija, pa sam zatražio malo šljunka da se popravi izraubana cesta uz more, kako bi roditelji s kolicima ili osobe s invaliditetom mogli normalno proći.

image

Obalni pojas u Kožinu

A. Rubeša
image

Obalni pojas u Kožinu

A. Rubeša

Također uz to zatražio sam i tri rasvjetna tijela, pošto je cijeli obalni pojas u Kožinu bez ulične rasvjete. Nakon tri mjeseca moljenja dobio sam pročelnika Dujelu, nezainteresiranog očito za područja dalje od Stanova, eventualno do Bilog Briga ili Višnjika, te ljutog i KVARTipo projektom anuliranog predsjednika mjesnog odbora, koji su me blago rečeno napali što se sa zahtjevom za minimalno i osnovno uređenje diram u sveti projekt aglomeracije i tražim kruha pored pogače.

Kožino je potencijalno najatraktivnije područje Grada i bojim se da će ga korumpirana vlast prostorno devastirati, kao i ostale atraktivne lokacije u našem gradu. U tom kontekstu je i ponovo vraćanje plana stambene zone preizgrađenosti, zamaskirane osnovnom školom na Gradsko vijeće. Njima je bitno da bageri rade jer kad se napravi zgrada, nitko ne provjerava koliko su duboko iskopani temelji.

Zato je potrebno raditi pritisak da se pod hitno donese prijedlog prostornog plana dok je ovakva situacija u vijeću, kako bi narodna vlast spriječila daljnju devastaciju i zaustavila komunalni nered, koji već trideset godina projektira HDZ. No nažalost od 300 zaposlenika gradske uprave samo jedna osoba radi na izradi prijedloga prostornog plana, a koja je po navodima iz gradske uprave, trenutno na bolovanju...

20. travanj 2024 17:10