StoryEditorOCM
TribinaFEKALNE VODE

Kruzer „Marella Dream" morao je isploviti iz luke Gaženica i kružiti kako bi se rješio - fekalija! I drugi otpad izbačen je putem u more...

Piše J.T.
9. kolovoza 2020. - 18:13

Zašto je kruzer „Marella Dream" morao isploviti iz luke Gaženica? Sila mu je! - piše u nedjelju čitatelj našeg portala, objasnivši kuda je brod kružio kako bi se rješio fekalija.

"Velebni brod za krstarenja „Marella Dream" (244/33 metara) koji je nedavno utočište našao u zadarskoj putničkoj luci Gaženica, morao je nakon mjesec – dva, koliko je bio tamo privezan, na tri dana, (5. – 8. kolovoza 2020.) silom prilika - isploviti! Razlog? Morao se, što se ono  kaže -  „olakšati".

Pa je zamijećeno  kako je smanjenom brzinom (5 – 7 čvorova) obišao gotovo polovicu našeg plavog Jadrana, kružio i vrtio se, kao da vuče panulu i lovi tune. Malo kroz hrvatske teritorijalne vode, pa otvoreno more, pa čak malo i u talijanske vode.

Naime, u Zadru očigledno nema instalacija i uređaja za prihvat tzv. otpadnih voda (!?) premda se ovu luku apostrofira kao jednu od najvećih i najmodernijih. Za pravo reći, od tek nedavno izgrađene i kompletirane moderne luke to bi se u pomorskom svijetu i očekivalo.

Ali  ne. Zadar se na tržištu nudi kao matična luka kruzera, svi navijamo za takvo što, ali nažalost nema ni blizu predispozicije za takvo nešto. Ni JP „Odvodnja" niti „Čistoća" za sada ovaj problem nisu uspjele riješiti. Da se ne zavaravamo, pojam otpadne vode, podrazumijeva fekalne vode, zauljene vode i ostali otpad. Kojima nije baš mjesto u moru, a brod ih se nakon određenog vremena mora riješiti. Što mislite kamo idu fekalne vode s naših trajekata, katamarana i drugog brodovlja? Kojih je na stotine...

Zato „Marella Dream" mora još puno snivati da dočeka pražnjenje „kakice" za rivom u Gaženici, a što bi tek bilo da se u tom akvatoriju nađe desetak i više takvih kolosa o kojima sanjaju u našoj Lučkoj upravi?", zaključuje čitatelj.

18. travanj 2024 07:10