StoryEditorOCM
TribinaV.U.N.A.

Kuda s paškom ovčjom vunom? Znaju u Vlašićima i znaju srednjoškolci na Pagu! Napravljen je projekt koji će se provoditi do kraja godine

Piše Zadarski.hr
24. ožujka 2023. - 18:11

Radionicom pletenja u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu započeo je projekt V.U.N.A. - Vuna u našim aktivnostima, kojeg Udruga Volim Vlašići provodi u suradnji sa srednjom školom u Pagu. Radionicu na kojoj je sudjelovalo 10 učenica i nekoliko profesorica, vodila je prof. Ljiljana Martinović te ih naučila osnovama i različitim bodovima pletenja.

Projekt će se provoditi od ožujka do prosinca 2023. godine, a namijenjen je iskorištavanju paške ovčje vune u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode te jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga. Kroz razne aktivnosti (filcanje, pletenje vune, uređenje vrta u školi, predavanje o korištenju vune u poljoprivredi), odnosno edukacijom učenika, profesora SŠ Bartola Kašića te šire lokalne zajednice osvijestiti će se ciljane skupine kako vuna nije otpad već korisna sirovina koja se može koristiti u poljoprivredi i svakodnevnom životu te pomoću nje poticati održivi razvoj.

image

Projekt V.U.N.A.

„Educirat ćemo 80 sudionika iz Srednje škole Bartula Kašića Pag za pletenje i filcanje te izradu ukrasnih i odjevnih predmeta od vune, uredit će se školski vrt i u njemu zasaditi sadnice maslina i agruma koje ćemo pognojiti i malčirati ovčjom vunom te pratiti njen učinak na zasađene vrste. Na ovaj će način učenici biologije dobiti pokusni poligon za uporabu vune u poljoprivrednoj proizvodnji, a naša školska zadruga nove proizvode i suvenire od vune.” izjavila je Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Pag.

image

Projekt V.U.N.A.

„Ovim projektom želimo promovirati ekološko zbrinjavanje ovčje vune, pospješiti ekološku proizvodnju te obogatiti turističku ponudu autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga. Sredstva u iznosu od 2.358,48 Eur za provođenje aktivnosti u srednjoj školi financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu javnog poziva za prijavu projekata organizacija civilnoga društva na otocima. Osim aktivnosti u školi, predviđen je i studijski posjet otoku Krku, Udruzi Žene za otok Krk i PZ Otoka Krka te ostvarivanje suradnje s predstavnicima škole i učenika, udruga, OPG-ova, Grada Paga i TZ-a. Poljoprivredna zadruga Otoka Krka održat će i predavanje „Upotreba vune u vrtlarstvu i poljoprivredi” kako bi prenijeli primjere dobre prakse i na naš otok te osvijestili vlasnike OPG-ova da vuna nije otpad već vrlo vrijedna sirovina koja se može koristiti i u poljoprivredi. Te aktivnosti prijavili smo na natječaj Zadarske županije, a imamo i potporu Turističke zajednice Grada Paga s kojom odlično surađujemo već dugi niz godina. Ideja je osim korištenja u poljoprivredi, od vune stvoriti brend otoka Paga te ekološke vunene suvenire koji će biti nova turistička ponuda za turiste i posjetitelje. Ovim putem zahvaljujemo svim partnerima i donatorima te se veselimo početku uspješne suradnje u korištenju i promociji vune na otoku Pagu” - izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

image

Projekt V.U.N.A.

Nakon radionice pletenja na redu su radionice filcanja koje će za učenike SŠ Bartula Kašića u Pagu izvoditi Nikol Jakopović Donadić iz Paga i Jasminka Gršković s otoka Krka te uređenje školskog vrta, sadnja maslina i agruma, u suradnji s Gradom Pagom i Pag II.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

image

Projekt V.U.N.A.

23. travanj 2024 09:58