StoryEditorOCM
TribinaPRELETI ZA HRVATSKU

Legendarni ratni piloti na rođendan Aerokluba Zadar prisjetili se anegdota iz Domovinskog rata

Piše Aeroklub Zadar
12. svibnja 2022. - 15:30

Aeroklub Zadar u povodu 75. obljetnice osnutka i 30. obljetnice povijesnog preleta hrvatskih pilota sinoć je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizirao predavanje „Naši preleti za Hrvatsku", na kojima su o hrvatskim pilotima i zrakoplovstvu govorili umirovljeni piloti Danijel Borović, Ivan Selak, Ivica Ivandić i  Ljerka Perešin.

Predsjednik Aerokluba Zadar Ivica Stručić podsjetio je kako su ga osnovali gimnazijalci predvođeni Vladimirom Popovom i Nevenom-Bracom Tokićem 18. svibnja1947. godine. Od tada do danas to je jedina takva udruga u Zadru i županiji. Kroz klub su prošle brojne generacije padobranaca i motornih pilota, avio i raketnih modelara, promovirajući ime kluba kroz brojna natjecanja.

- Najveći uspjeh je entuzijazam koji je održao klub dio danas. Obilježavamo sve značajne podvige s područja naše domovine, važne prelete tijekom ratnih zbivanja. Svatko tko se u to razumije zna da su preleti borbenim avionima u ratu, bez ikakve podrške, vođenja i motrenja, nedovoljnim telekomunikacijama, s ograničenim količinama goriva i u nepovoljnim vremenskim uvjetima, značajni poduhvati. Piloti su se odazvali pozivu domovine i svoje savjesti, a neki poput Rudolfa Perešina položili su svoj život, rekao je Stručić.

Borović, Selak i Ivandić prisjetili su se različitih anegdota iz vremena Domovinskog rata. Nakon Perešina, koji je iz Bihaća odletio za Klagenfurt, njih trojica također su avionima otišli s istog aerodroma i sletjeli u Pulu, Split i Pleso.

- Nakon dva posljednja preleta ostala je živjeti poruka „Uvučeno-neutralno-konus”, koju sam rekao Ivandiću. Kad je on odgovorio da je u redu, to mi je bio signal da idem preko Drine u Zagreb, prisjetio se Selak.

Uzvanicama su na organizaciji događanja zahvalili prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i udovica pokojnog Rudolfa Perešina Ljerka, koja je pozvala sve nazočne da rade na promociji zvanja pilota među mladim ljudima.

26. travanj 2024 16:52