StoryEditorOCM
TribinaSVETI HUBERT

Lovci Raštana gornjih proslavili blagdan nebeskog zaštitnika

Piše Branko Božić
5. studenog 2021. - 13:19

Primjenjujući mjere glede COVID-a 19, vrijedni i radišni lovci lovačkog Zbora mjesta Raštane Gornje u općini Sveti Filip i Jakov, kojima je inače matično Biogradsko Lovačko društvo¨Jarebica¨,i ove su godine tradicionalno proslavili blagdan njihovog nebeskog zaštitnika i ovozemaljskog štovatelja Sv. Huberta.Ujedno je ovo za lovce bila prigoda da se također obilježi deseta godišnjica izgradnje novog suvremeno opremljenog lovačkog doma, kojeg su oni uz svesrdnu pomoć domicilnog društva ¨Jarebice¨ te općine Sveti Filip i Jakov, kao i njihovih vjernih sponzora, izgradili te svečano otvorili upravo na Sv.Huberta 3.11.2011 godine.

Kolege lovce i njihove goste, okupljene na platou ispred lovačkog doma, biranim i toplim riječima pozdravio je domaći svesrdni lovac i kinolog te zaljubljenik u prirodu i njezin ovjekovječeni zaštitnik Ante Birkić (73), koji je prije 53 godine u Zadru položio lovački ispit. Potom je uslijedila zajednička molitva u čast biskupa Sv. Huberta, u prvom redu zaštitnika lovaca, lovkinja, šumara i tako redom.

- U ovim uistinu za ukupno svjetsko čovječanstvo bremenitim vremenima, što nam ih je nametnula pandemija COVID-a 19, mi lovci smo smogli snage da se sa našim gostima iznova okupimo, i da se skrušena srca pomolimo našem zaštitniku. Da uz njegov sveti zagovor krenemo opet živjeti i kretati se slobodno našim lovištima. Da nastavimo i nadalje podizati lovnu kulturu i etiku te brigu o divljači i zaštiti okoliša. Da u

konačnici budemo lučonoše lovstva i dokazani svjedoci našim budućim mladim naraštajima, istaknuo je Birkić te nadodao.

- Usprkos svim nedaćama koje nam je nametnula koronakriza lovci našeg Zbora nisu pokleknuli. Uz provođenje na svakom koraku mjera predostrožnosti, od početka ove godine pa sve do ovih dana, kad smo evo krenuli u otvaranje nove 2021/2022 lovne sezone na matičnu divljač,radili i gradili smo dosta toga u lovištu. U proljetnom turnusu orali i zasijavali smo nove površine.U isto vrijeme sagradili smo nekoliko novih pojilica i kamenica te smo obnovili iz temelja dvije čeke. Lovište smo napučili sa dodatnom zečjom i fazanskom populacijom. Svi zajedno bili smo svjedoci ovoljetnih nezapamćenih visokih temperatura zraka i nesnosne žege.Moram priznati da divljač nije žeđala niti jednog trenutka, jer smo je sa pitkom vodom svakodnevno opskrbljavali. Iz svega se može iščitati da smo radili dobro i da ćemo tako i ubuduće nastaviti, zaključio je najstariji lovac Ante Birkić, čije su riječi okupljeni popratili pljeskom.

U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi domaćini i njihovi gosti zadržali su se poduže vrijeme uz bogatu lovačku večeru.Ukusni gulaš od veprovine i ovom prigodom majstorski je pripremio kuharski tim, predvođen Mišelom Matanovim.Obilježavanje zaštitnika Sv. Huberta, kao i desetogodišnjice otvorenja novog lovačkog doma, okončano je skromnim i za oko vidjeti lijepim vatrometom.

26. travanj 2024 05:01