StoryEditorOCM
TribinaBOLI GLAVA...

Maja Sever: ‘I ja sam tražila povoljan kredit od HRT-a ali ga nisam dobila za razliku od Škore, ne bi dobila ni otpremninu, a on je 320.000 kuna...

Piše Anita Belak Krile
27. svibnja 2021. - 15:26

Na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Zagreba, Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića na Novoj tv, zaiskrilo je i oko Škorine otpremnine na HRT-u.

Lider lijevo zelene koalicije Tomislav Tomašević podsjetio je kako je Državna revizija utvrdila da je Škoro nezakonito uzeo 350.000 kuna otpremnine od HRT-a. Sporna otpremnina našla se pod udarom Državne revizije još 2000. godine.

Revizija je u Škorinu slučaju ustvrdila da on nije imao pravo na otpremninu jer je s direktorske funkcije u Orfeju otišao svojom voljom, a ne voljom poslodavca. Sporna je i činjenica da je aktualnom gradonačelničkom kandidatu novac na ime otpremnine isplaćen s računa HRT-a, a ne s računa Orfeja koji je kao samostalno trgovačko društvo imao obavezu otpremninu isplatiti sa svog računa.

Uz to, Tomašević je na sučeljavanju napomenuo kako je  Škoro dobio povlašteni stambeni kredit uz pomoć HRT-a s kamatom od 2.5 posto u vrijeme kad su bankarske kamate bile oko 10 posto.

- Dobio sam kredit kao svaki drugi zaposlenik HRT-a i vratio sam ga u roku od dvije godine – odgovorio mu je Škoro, kazavši kako mu se nitko nije javio nakon nalaza revizije.

''Kada Državna revizija nešto utvrdi, onda državna tijela moraju djelovati. Nitko se nikada nije javio i pitao me bilo što'', tvrdi Škoro. 

image
Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro

Tomašević ga je pozvao da vrati taj novac kao i stan koji je kupio na temelju povlaštenog kredita.

''Evo, ja vas pozivam da vratite 350.000 kuna. Ako je državna revizija utvrdila da je to nezakonito, zašto ne vratite taj novac?'', rekao je Tomašević i dodao da je on pozvao sve institucije da pregledaju njegove nekretnine i račune.

Na društvenim mrežama javili su se neki bivši i sadašnji zaposlenici HRT-a koji tvrde da Škoro ne govori istinu kad tvrdi da je svatko mogao dobiti kredit s povoljnom kamatom.

Dugogodišnja HRT-ova novinarka i šefica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever navela je kako kao „stručnjakinja" za HRT mora s javnosti podijeliti nekoliko informacija.

- I ja sam tražila povoljan kredit od HRT-a, a vjerojatno krajem devedesetih. Taj s dva posto kamate. Tada sam imala sam dvoje male djece i pokušavala riješiti stambeno pitanje. Znalo se da su neki na HRT-u dobili povoljnije kredite, a znamo da mi nije teško pisati zahtjeve. Nisam dobila kredit. Nismo svi dobivali kredite. Ja, kao i većina zaposlenika, tada smo morali dići normalne bankovne kredite s puno višim kamatama. Da npr. danas dam otkaz na HRT-u ne bih dobila otpremninu. Otpremnina nije stečeno pravo svakog zaposlenika – navela je Maja Sever.

Javili su se drugi HRT-ovi zaposlenici na društvenim mrežama koji tvrde da su kriteriji za dodjelu kredita i otpremnina na javnoj televiziji vrlo rastezljivi te politički dodjeljivani.  

„Škoro se hvali da je sposoban biznismen, a 'ko ne bi bio sposoban uz otpremninu od 350.000 kuna, odnosno HRT ga je nagradio sa 175.000 kuna po godini staža!? Zato su oni kojima je otpremnina ponuđena godinu ili dvije prije odlaska u punu mirovinu dobili maksimalnih 160.000 kuna, a oni koji su išli u penziju s 39,5 godina rada na HRT-u 19.000 kuna – nadovezala se dugogodišnja radijska novinarka koja je u mirovini.

No neki su na HRT-u prošli i bolje od Škore, tako je svojedobno šef Muzičke proizvodnje nakon sedam godina rada u firmi dobio otkaz i gotovo 600.000 kuna otpremnine.

19. travanj 2024 15:22