StoryEditorOCM
TribinaIZVJEŠTAJ S PIROVAČKOG BLUES FESTIVALA

Mali trg Rudine doslovno je prštao od dobre glazbe, evo tko je sve oduševio domaće i strane goste

Piše Mladen Lončar Mike
29. srpnja 2017. - 17:21
DSCN3991.JPG

Sinoć je mali Trgom Rudine doslovno prštio od snažne energije, od opakog rock n' bluesa, koji je samo tako isporučen od trojke iz Splita …Triple Trouble ( Tribute  To S.R. Vaughan) . A potom na ''stage'' izlaze Jeremiah's, koji su svojim nastupom punim mladenačke energije, snage doslovno pomeli nazočne.

Nažalost, ostala nam je još ova završna,večer kojoj se svakako izuzetno veselim. No, istovremeno sam i tužan jer se sve završava i ide svom kraju, ali tako to ide …sve što je dobro i lijepo… doista kratko traje. No, na svu sreću nitko nam sjećanja,ugođaj i atmosferu ne može IZBRISATI. 

I ovu zadnju blues večer imamo dva benda, pa su tako sinoć su na ''stage'' stupili prvi 44 BLUES band, pobjednici CBC 2011 godine. Naime, njihova dva člana banda Dalibor Skeleđija – Skela i Damir Horvatiček pobijedili su u kategoriji solo duo, a kao band 44 BLUES  osvojili su drugo mjesto. Budući da tadašnji pobjednici CBCa nisu mogli otići u Memphis, 44 BLUES su 2012.godine predstavljali HBSe u Memphisu  i bili aktivni učesnici IBC- a najjačeg okupljanja i natjecanja blues glazbenika iz cijelog svijeta. Jednako tako su 2014. godine učestvovali su na EBCu u Rigi i ponovo su dostojno predstavljali Hrvatsku i HBSe.

Sve ovo dobar je razlog da od njih očekujemo, kvalitetnu svirku i to smo nesumnjivo i dobili. Tijekom nastupa 44 BLUES doista su publici dali dosta razloga za zadovoljstvo, ples, ugodno raspoloženje i zabavu. Nema tu puno filozofiranja, već se uzimaju instrumenti i 'ajmo dečki'!

Njihova set lista sadrži i autorske stvari i obrade poznatih blues standarda, pametno posložena prouzročila je pozitivan efekt kod publike.

Nakon njih na ''stage'' dolaze splitski In Roots a to je zapravo opaki trio, kojeg čine Ivana Čović ( bubnjevi), Vicko Franić (gitara, cigar – box gitara, vokal), te Predrag Lovrinčević -- Lovre usnjak, vokal i ''wash-bord'', odnosno kod nas u Prigorju to zovu''rifljača'' odnosno daska za pranje rublja. Već od prve pjesme krenuli su vrlo snažno i samouvjereno, i ta trojka doista ima onaj iskonski ''feeling'' za ono što radi. Naime, tko bi uopće pomislio da bi se netko usudio obraditi primjerice veliku uspješnicu ''Sweet  Dreams'' Eurythmyicsa  ili pak pjesmu ''Personal Jesus''  i to na način kako to rade In Roots. Ono što još dodatno krasi njihov kompletni  glazbeno scenski nastup je spontanost, prava korjenita priča i 100% određenost ka onim istinskim vrijednostima tradicionalne glazbene baštine delta bluesa…na način kako je to modernistički, urbano osmišljavao veliki R.L. Burnside.

Glazbeni pristup In Rootsa je toliko snažan, atraktivan i originalan da ga u Hrvatskoj još imaju primjerice Igor Djeke – Iggy, BebenaVole. U čemu je kvaka?

Kvaka je u jednoj maloj ''prokletoj'' stvari koja se zove ''mojo''. Naime, svi mi koji smo na ovaj ili onaj način involvirani u blues priču jako dobro znamo o čemu govorim , odnosno pišem. Može netko imati najbolje instrumente, vrhunsku opremu, sve diplome muzičkih akademija, ali ako u cijeloj priči izostaje ili nedostaje ''mojo'' nažalost, sve pada u vodu.

In Roots su dostojno, baš onako kako treba zatvorili ovaj 9.Pirovac Blues Festival, koji je pokazao da se u Hrvatskoj svira itekako dobar blues, kvalitetna glazba i da to publika voli. Sva tri dana posjećenost festivalskih večeri bila je primjerena , čak iznenađujuće dobra budući da je blues glazba koja  okuplja određeni broj  ljudi i nije za svakoga.

Pirovac kao malo dalmatinsko mjesto sa svojim trgom Rudina može biti zadovoljno da uz svu turističku ponudu, ponovo pod svoje okrilje stavi i ponudi upravo ovakvu blues priču. Nadam se i veselim da PBF sljedeće godina bude jubilarno, deseto okupljanje vrsnih blues glazbenika , koji će dostojno obilježiti ovu okruglu brojku.

I što još napisati osim; vidimo se 2018. godine na jubilarnom 10th Pirovac Blues Festivalu.

Više o svemu saznajte na:

Pirovac BLUES Festival
44 BLUES: https://www.facebook.com/44-blues-Zagreb-202399893126215/…
IN ROOTS:https://www.facebook.com/InRootsCRO/?fref=ts

Yours bluesy, Mladen Lončar – Mike

18. travanj 2024 19:44