StoryEditorOCM
TribinaNEMA KRAJA...

Marjana Botić najavila povećanje amandmana Akcije mladih do dopuštene razine od 15 posto izmjene proračuna

Piše Zadarski.hr
30. prosinca 2022. - 13:45

Gradska vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

Gradonačelniče Dukiću,

Ne znam tko Vam je pisao propulziju pitanja kojima pokušavate opravdati činjenicu kako ste iz osvete većini u gradskom vijeću, a zbog 10 posto izmjena u proračun; i to mahom socijalnih amandmana blokirali izvršenja proračuna u vlastitom gradu – ali ni taj kao ni Vi nije se potrudio pokazati ekonomske pokazatelje koji su nas potakli da se u amandmanima okrenemo vatrogasnim mjerama spašavanja najugroženijih skupina.

Dakle, u projekcijama investicija Vaša HDZ ova Vlada u vlastitom dokumentu Program konvergencije 2023. -2025. predviđa postotni pad investicija sa sadašnjih 1,7 na 0,4 – 0,5 u 2025. godini, a udio osobne potrošnje po stanovniku u doprinosu rasta BDP a sa sadašnjih 5,9 na mizernih 0,8 u ovoj do jadnih 1,3, u 2025. godini. U državi koji se svela na turizam i usluge i sa o Vaše vlade predviđenih više nego duplim padom kapitalnih investicija u Hrvatsku: u prijevodu to znači da će ljudi moći puno manje kupovati.

Uz to neće se moći nigdje zaposliti (jer neće biti investicija), pa će trend traženja posla u inozemstvu porasti. Oni koji ostaju biti će zbog smanjene mogućnosti osobne potrošnje socijalno ugroženi, odnosno siromaštvo i potrebe socijalnih davanja će se proširiti sa sadašnjih milijun koje priznaje Plenković na otprilike milijun i po, do čak dva milijuna od niti 3,5 milijuna stanovnika.

Zadar u takvim strašnim projekcijama stoji mrvicu bolje zbog turizma.

Međutim socijalno ugrožene skupine građana nemaju turističke kapacitete za iznajmljivanje, a Vaša vlada novim Zakonom o pomorskom dobru priprema „Privatizaciju 2.0“ na pomorskom dobru koje mislite predati stranim vlasnicima. (To vam neće proći jer ima nas koji će braniti more i državu, pa nas nećete osiromašiti za pokoljenja, ali to je sad druga priča).

Zbog svega toga su amandmani Akcije mladih u proračun Grada Zadra mahom socijalni; za davanja najpotrebnijim skupinama sugrađana. Osim toga predviđali smo kako će te opet od niti 10 % izmjena tj oko 69 milijuna kuna u amandmanima izbjeći izvršiti 5% kako ste iskoristili zakonsku mogućnost prošle godine, pa smo i mi iskoristili zakonsku mogućnost i dodali više 10 % od dozvoljenih 15 %izmjena jer smo željeli izbjeći da usvojene amandmane vlastitom odlukom izigrate i ostavite ljude i udruge bez sredstava.

Nismo ni sanjali kako će te u ovoj izuzetno teškoj situaciji siromaštva nažalost i prema projekcijama Vaše Vlade rastućeg broja sugrađana, zatim nepotrebnog, veleizdajničkog prelaska na euro koji će osiromašiti najviše nas obične građane, nepostojanja gospodarskih investicija osim u kupnju atraktivnog zemljišta i nekretnina mahom apartmane za turizam – ići blokirati grad odlukom o privremenom financiranju!

Stoga sad najavljujem povećanje amandmana Akcije mladih do dopuštene razine od 15 % izmjene proračuna, a nakon pravorijeka Visokog upravnog suda o zakonitosti pozicija sa kojim smo alocirali sredstva – gdje ste i Vi svjesni da će tražiti jedino – ispravke pozicija sredstava koja koristimo za amandmane.

Kako bi izmjene s eventualno pogrešnih pozicija što prije ispravili i mi odblokirali Grad, tražim kao vijećnica u gradskom vijeću popis detaljnih proračunskih klasifikacija za sve stavke koje jesu vezane prethodnim ugovorenim sredstvima. U prijedlogu proračuna koji ste dostavili za gradsko vijeće to nismo mogli vidjeti.

Bilo je stoga vrlo zlobno zbog situacije kad mi ne znamo, niti možemo znati koja su sredstva na „dubljim“ proračunskim pozicijama vezana prethodnim ugovorima i sl. -  sve amandmane odbiti i onda još blokirati cijeli proračun!!

Zato nam (a što je obaveza na traženje gradskih vijećnika) dostavite popis takvih za amandmane nepovoljnih sredstava i spremite se da ćemo stoga uzimati sa pozicija koje neće biti na tom popisu za nove i za ispravak ponavljam eventualno nezakonitih pozicija ako tako odluči Visoki sud.

Pošaljite popis na mail i javno, ne zovite na nikakav sastanak, jer ponavljam sa članovima za zločinačko udruživanje osuđene organizacije ne pada mi na pamet se nalaziti, nego imamo sjednice gradskog vijeća gdje sam jedino dužna sa vama komunicirati i tako će ostati dok građani (ali i pravosudni sustav) napokon ne profunkcioniraju sa više odgovornosti prema sebi i svojim obiteljima.

 

20. travanj 2024 10:12