StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE IZ MORH-a

Ministar Mario Banožić nije sudjelovao u izradi natječaja za prodaju "Odmarališta PTT-a" u Sukošanu niti ga je odobrio

Piše MORH
5. listopada 2020. - 21:58

Na objavu teksta pod naslovom ""Odmaralište PTT-a" u Sukošanu država je prodala poduzetniku bliskom Bandiću, Općina je uzalud nudila zamjenski teren. Sve je zanimljivo i USKOK-u..." dobili smo reagiranje iz Samostalne službe za odnose sa javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane. Reagiranje objavljujemo u cijelosti.

U svezi članka objavljenog na portalu Zadarski.hr pod naslovom ""Odmaralište PTT-a" u Sukošanu država je prodala poduzetniku bliskom Bandiću, Općina je uzalud nudila zamjenski teren. Sve je zanimljivo i USKOK-u..." od 4. listopada 2020., na temelju odredbe članka 40. i 41. Zakona o medijima, a radi interesa i objektivnog informiranja javnosti tražimo objavu sljedećeg ispravka:

U tekstu tvrdite kako su „...Ministarstvo državne imovine i njegov tadašnji ministar Mario Banožić skupštinarima Hrvatske pošte dali suglasnost za prodaju dviju nekretnina". U predmetnom tekstu iznesene su tendenciozne tvrdnje iz kojih se mogu izvući pogrešni zaključci.

Na zahtjev Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tadašnje Ministarstvo državne imovine, sukladno članku 7. stavku 2. Zakona o upravljanju državnom imovinom izdalo je prethodnu suglasnost predstavniku Republike Hrvatske u Skupštini društva HP – Hrvatska pošta d.d. u postupku otuđenja nekretnina, a na temelju suglasnosti Nadzornog odbora, sukladno njihovoj nadležnosti. Napominjemo kako tadašnje Ministarstvo državne imovine nije sudjelovalo u radu Skupštine kao ni u izradi natječaja navedenih nekretnina. Također, naglašavamo kako ministar Mario Banožić nije sudjelovao u izradi natječaja, niti je isti odobrio, a nije ni na koji način sudjelovao u odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.

Nadalje, s obzirom da Hrvatska pošta d.d. u svom portfelju ima značajan broj nekretnina, Uprava društva donijela je 8. svibnja 2019. Odluku kojom je dana suglasnost za pokretanje projekta Ekonomska aktivacija kapitalnih nekretnina s definiranim projektnim timom i nekretninama koje su trenutno djelomično ili u potpunosti izvan funkcije osnovne djelatnosti ili su to postale preseljenjem u Novi sortirni centar te kapitalnim nekretninama čija trenutna upotreba nije adekvatna vrijednostima nekretnine i troškovima održavanja. U vrijeme donošenja navedene Odluke, ministar Mario Banožić nije obnašao dužnost ministra državne imovine.

Također, prema članku 6. stavku 2. Zakona o upravljanju državnom imovinom, imovina pravnih osoba kojima je član ili osnivač Republika Hrvatska nije državna imovina, u smislu članka 3. ovoga Zakona, kojom upravlja Ministarstvo. Navedenom imovinom upravljaju te pravne osobe.

Temeljem Zakona o medijima, zbog iznesenih netočnih informacija, molimo objavu ovog ispravka u cijelosti u sljedećem tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije na istom mjestu na kojem ste objavili članak „Prodaja 'Poština' odmarališta pod povećalom USKOK-a".

S poštovanjem

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

20. travanj 2024 12:15