StoryEditorOCM
TribinaMARIO BANOŽIĆ

Ministar obrane uputio je čestitku povodom obilježavanja VRO Maslenica: Ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu!

Piše Zadarski.hr
21. siječnja 2023. - 09:32

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu, 21. siječnja 2023. godine čestitku povodom obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovane hrvatske građanke i građani te naši sunarodnjaci izvan domovine, poštovani hrvatski branitelji, poštovani članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je započela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993. godine, bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija, odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje.

Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja.

Ta njihova hrabrost i odlučnost snaga su koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Upravo zato, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva.

Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu!

Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se sa izazovima.

Ponosni na sve ono što smo do danas postigli , slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

image
Marko Mrkonjic/Cropix

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

U tri dana, hrvatski branitelji su u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

23. travanj 2024 08:12