StoryEditorOCM
TribinaODGOVORNI TRGOVCI

Mjere uštede po dućanima: Neki razmišljaju o skraćivanju radnog vremena, evo što planiraju poduzeti Lidl, Konzum, Studenac...

Piše PSD
6. studenog 2022. - 09:08

U zapadnom svijetu s početkom problema s nabavom ruskog plina i nafte govori se o štednji energije koja je nastupila već u ljeto. Gasila se ili smanjivala javna rasvjeta, propisivala se temperatura hlađenja i grijanja prostora, prelazilo na LED rasvjetu...

U Hrvatskoj je ta tematika nešto poslije došla na red, ali sada se o njoj sve više progovara.

image
Marko Todorov/Cropix

INTERSPAR - ušteda za 80 kućanstava

Interspar je u listopadu odlučio reducirati rad rasvjete u trgovinama. "S reduciranom rasvjetom mododatnu uštedu električne energije od cca 280.000 kWh na godišnjoj razini što predstavlja prosječnu godišnju potrošnju električne energije čak 80 hrvatskih kućanstava", priopćili su iz Interspara, piše N1 Hrvatska.

image
AFP

LIDL - rashladni uređaji radit će po propisima

Iz Lidla su za N1 rekli da se temom energetike intenzivno bave duže vrijeme. Njihove su trgovine opremljene LED rasvjetom, a neke koriste i vlastite fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Od 30. studenog planiraju implementirati sljedeće mjere:

1. Postaviti temperaturu u prodajnom prostoru maksimalno na 19 °C tijekom razdoblja grijanja.

2. Smanjiti vrijeme rada osvjetljenja prodajnog prostora (prije otvaranja i nakon zatvaranja), parking rasvjete i rasvjete reklamnih loga.

3. Smanjiti intenzitet rasvjete u prodajnom prostoru do 30 posto.

"Ove mjere ne utječu na naše rashladne uređaje. U njima nikada ne padamo ispod zadane temperature, tako da naši proizvodi uvijek ostaju svježi, a kupci se mogu pouzdati u uobičajenu Lidl kvalitetu", pojašnjavaju iz Lidla za N1.

image
Saša Burić/Cropix

KONZUM - vrata na rashladne vitrine

Zbog očekivanog povećanja troškova električne energije u idućoj godini i u Konzumu se okrećumjerama štednje.

"Već neko vrijeme ulažemo u energetski učinkovitiju i štedljiviju LED rasvjetu u našim objektima te ćemo je do kraja godine implementirati u gotovo svim maloprodajnim objektima diljem Hrvatske. Postavljamo vrata na rashladne vitrine u prodavaonicama kako bismo smanjili potencijalne gubitke hladnog zraka prema prostoru. Reducirat ćemo rasvjetu i temperaturu prostorija gdje je to moguće, prilikom čega ćemo pažljivo voditi računa o sigurnosti zaposlenika i kupaca", kažu iz Konzuma za N1 dodavši da planiraju i ugdradnju solarnih panela.

image

Unatoč mjerama štednje, u Studencu neće biti studeno

Tom Dubravec/Cropix

STUDENAC - kompenzacija jalove energije

"Na snazi je pridržavanje kućnog reda u kojem su naglašene mjere od gašenja rasvjete i aparata nakon završetka rada poslovnice do racionalnog korištenja rashladnih i klimatizacijskih uređaja tijekom rada. U planu je i ulaganje u postojeću mrežu kroz projekte zamjene rasvjete, kompenzacije jalove energije i rekonstrukcije trgovina, a montažom uređaja s boljom energetskom učinkovitosti planiramo ići u smjeru dodatne uštede električne energije", poručili su iz Studenca.

image

I IKEA, kao i JYSK, ozbiljno je shvatila štednju

Loic Venance/AFP

Mjere uštede energije primijenili su i primijentit će i JYSK i IKEA, a na njima rade i državne institucije prema smjernicama za uštedu energije Vlade RH, piše N1 Hrvatska.

Ne treba sumnjati da će prema uštedi energije krenuti i drugi veliki trgovački lanci u Hrvatskoj, kao i druge tvrtke i građani. Oni kojima manjka energetske i društvene svijesti i odgovornosti impuls za štednju doći će preko viših računa. Najavljene uštede kao što su smanjenje temperature i osvjetljenja potrošači ne bi trebali posebno osjetiti, prema tome čini se da smo mogli tako štedjeti i prije.

image

Temperatura hladnjaka i zamrzivača ostat će ista, poručuju trgovci (ilustracija)

Jure Miskovic/Cropix
19. travanj 2024 23:09