StoryEditor
TribinaREAGIRANJE

Moj otac i stric nisu poginuli 5. nego 6. listopada 1991. na Dračevcu. A Zadar je postao Bežigrad nakon pada Škrabrnje...

Piše Zadarski.hr
5. listopada 2020. - 13:06
Pogođeni tenk na Dračevcu u ZadruArhiva Cropix-a

Poštovani,

Javljam Vam se kao sin poginulog branitelja Mira Perice koji je dana 6. listopada 1991. godine negdje između 8 i 9 sati ujutro poginuo na Dračevcu skupa sa svojim bratom Jankom Pericom i dvoje prijatelja Damirom Zdrilićem i Josom Runjićem, svi Zadrani iz kvarta Ričina.

Povod mojeg javljanja je tekst koji je objavljen na Vašem portalu gdje se netočno navodi da su dva brata (moj otac i stric) poginuli dana 5. listopada 1991. godine, u poslijepodnevnim satima kad je napad prestao. Molim da ispravite netočan podatak kako bi se znala prava istina jer me ovakav navod vrijeđa kao člana obitelji poginulih branitelja.

Ujutro 6. listopada 1991. godine, prije nego je počeo najžešći napad na Zadar, moj pokojni stric i jedan susjed izašli su van bunkera i u tom trenutku su ih ranili geleri iz ispaljene granate s neprijateljskog položaja. Stric je pao ranjen u nogu a susjed je ranjen u gornji dio tijela i glave te je tako nastavio trčati prema drugom položaju što ga je i spasilo od smrti.

Moj otac Miro Perica i dva prijatelja Damir Zdrilić i Joso Runjić izlaze iz bunkera i stavljaju strica u šatorsko krilo te ga počinju nositi prema rezervnom položaju, ali na žalost u tom trenutku padaju pogođeni s par granata koji su ispaljene s neprijateljskih položaja.

Napominjem da je uz njih bilo još najmanje 5-6 Zadrana iz kvarta Ričina koji su na Dračevcu zajedno s njima bili od 4. listopada 1991. godine te im se i ovom prilikom zahvaljujem što su imali srca i hrabrosti u tim danima biti na prvoj crti naoružani samo sa starim puškama M-48 i to su moji heroji.

Zadar je prozvan Bežigradom nakon pada Škabrnje kad je cijeli otok Pag bio zakrčen automobilima zadarskih tablica koji su preko tog otoka napuštali Zadarsku županiju. U tim automobilima je bilo ponajviše žena i djece, ali naravno i onih koji su bježali iz Zadra i ostavljali nekom drugom da ga brani, a danas su poduzetnici ili cijenjeni građani u odnosu na one koji su ostali.

Svaka čast g. Grdoviću i njegovim suborcima, mislim da im treba odati priznanje svima bez obzira na njihovu poslijeratnu sudbinu.

​U nadi da ćete ispraviti netočan podatak unaprijed zahvaljujem. 

S poštovanjem,

Marin Perica (ponosni sin, nećak i susjed poginule četvorice junaka)

Izdvojeno

07. listopad 2020 13:12