StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO NAŠEG ČITATELJA GRADONAČELNIKU I POLICIJI

Molim vas, zaustavite teror biciklista! Voze gdje ne smiju, teško ozljeđuju pješake, čak im prijete batinama i smrću!

Piše Čitatelj
21. svibnja 2019. - 20:19
biciklisti_grad2-240315

Otvoreno pismo jednoga građanina (podaci poznati redakciji), prenosimo u cijelosti:

- gradonačelniku Grada Zadra; 

- pročelniku Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra;

- voditelju Prometne policije PU zadarske

Poštovani,

kao rođeni Zadranin i dugogodišnji djelatnik jedne ugledne kulturne ustanove obraćam se gore spomenutim odgovornim osobama da mi putem sredstava javnog priopćavanja odgovore na pitanje koje ću im postaviti na kraju ovoga dopisa. Dopustite mi da prethodno iznesem problem koji je već godinama tako očit u ovome gradu, ali, koliko mi je poznato, do sada nije izazvao posebnu pozornost kod većine Zadrana.

Svjedoci smo posljednjih nekoliko godina masovne vožnje bicikala isključivo po nogostupima diljem našega grada. Nedavno su sva lokalna glasila objavila vijest o nesreći jedne naše sugrađanke koju je neki neodgovorni pojedinac na biciklu udario na gradskome mostu i teško ju ozlijedio. S obzirom da mi je zbog zdravstvenih razloga preporučeno pješačenje, odlazak na sva mjesta u gradu obavljam isključivo pješice. U nekoliko navrata i osobno sam bio žrtva divljanja bahatih i neodgojenih pojedinaca, srećom bez ozljeda, ali sam u takvim slučajevima skoro bez iznimke bio izložen bujici najgnusnijih uvreda, a ponekad i prijetnjama tjelesnom integritetu, pa čak i smrću!

Pokušao sam iznijeti ovaj problem nekim kolegama i poznanicima, ali sam umjesto podrške nailazio na cinične komentare (tako karakteristične ovdašnjem mentalitetu). Obišao sam Hrvatsku uzduž i poprijeko, no nigdje nisam naišao na ovakvo aberantno ponašanje.

O Amsterdamu kao neslužbenoj svjetskoj prijestolnici biciklizma neću ni govoriti, to je za današnji Zadar drugi planet. Je li u zadarskome slučaju u pitanju nekakav društveni fenomen, đir, pomodarstvo ili genetski kodirani dišpet i otpor ovdašnja čovika protiv bilo kakva oblika uljuđena života, odgovor na to pitanje prepuštam sociolozima.

Gore spomenutim osobama upućujem sljedeća pitanja:

- je li u Zadru svaki nogostup ujedno služi i kao biciklistička staza, kako me inače uvjeravaju benevolentniji među biciklistima s kojima sam imao nesuglasice? Znam tek nekoliko mjesta u gradu gdje je na nogostupu dio za bicikliste propisano odijeljen žutom bojom s oznakom bicikla;

- što kanite poduzeti da zaštitite nas pješake? Mnogi Zadrani nemaju novac ni za bicikl niti za automobil i prinuđeni su svakamo ići pješice (uostalom to je najzdraviji oblik kretanja);

- možete li pojačati ophodnje Komunalnog i Prometnog redarstva te Temeljne policije, poglavito na mostu i na Poluotoku, jer se bicikli redovito voze i po Kalelargi i okolnim ulicama?

Za kraj ću Vam navesti kritične točke gdje je divljanje biciklista po nogostupima posebno izraženo:

- potez od Super Konzuma preko bivšega HAK-a, glavne pošte i pumpe kod Jazina pa sve do bivše Tehničke škole (posebno je opasan zavoj na nogostupu preko puta "kuće-pegle" koji prati gradski bedem);

- Ulica Benka Benkovića na objema stranama kod Lidla odn. ispod bivšega Bagata;

- most (nakon nesreće naše sugrađanke broj biciklista koji ga prelaze se bitno povećao!)

- Ulica Vladka Mačeka na objema stranama (gdje je nogostup toliko uzak da se jedva mogu zaobići dvije osobe), od McDonald'sa pa sve do skretanja prema Gradskom groblju

Nemam iluzija da će ovaj moj dopis imalo promijeniti svijest i mentalitet nekih koji budu ovo čitali i koji će se možda u iznesenome prepoznati, ali neka barem malo potakne nadležne institucije na djelovanje (kada bi se mene pitalo, idealne bi bile visoke novčane kazne za prekršitelje), kao i pozitivne reakcije sugrađana koji se još uvijek nisu predali sveopćoj agresiji i (auto)destrukciji koja poput metastaza razara ovaj nekoć lijepi i uljuđeni grad.  

25. travanj 2024 08:54