StoryEditor
TribinaNAŠ POTENCIJAL

Može li zdravstveni turizam, uz pomoć EU novaca, postati strateška razvojna odrednica Zadarske županije? Evo odgovora...

Piše Zadra NOVA
28. lipnja 2021. - 10:23

U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u petak 25. lipnja u Centru za kreativne industrije u Zadru, održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“.

Cilj konferencije bio je kroz uvodna obraćanja i panel raspravu stručnoj i široj javnosti predstaviti mogućnosti koje pruža zdravstveni turizam kao odrednica strateškog razvoja.

image
Sudionici konferencije
Zadra Nova

Na zdravstveni turizam u Zadarskoj županiji osvrnula se i ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković:

„Zdravstveni turizam nije novost u Zadarskoj županiji, on postoji tu desetljećima – svojevrsni zdravstveni turist, a da to nije niti znao, bio je svaki onaj turist koji se u Nin, Pagu ili Ljupču namazao ljekovitim blatom i često izazivao čuđenje kod lokalnog stanovništva. No, ono što je ključno i što želimo promijeniti je motivacija - naime motiv tih turista za dolazak u našu županiju nije bilo to ljekovito blato. Pretvaranjem tih prirodnih potencijala koje Zadarska županija neupitno ima - u prilike, želi se postići strateški cilj u kojem će primjerice kvalitetna i cjelovita rehabilitacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd ili ljekovito ninsko i paško blato biti razlog dolaska turista u našu županiju.”

image
Konferencija Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava
Zadra Nova

Više o zdravstvenom turizmu kao prilici za strateški razvoj korištenjem EU sredstava govorio je hrvatski zastupnik u Europskom patlamentu Tomislav Sokol te je naglasio kako je za dodatni razvoj turizma u Hrvatskoj potrebno posebno raditi na uključivanju i promociji zdravstvenog turizma, posebno lječilišnog i wellness turizma, kao zasebnih industrija s visokim konkurentnim i inovativnim potencijalom.

„Nužna su ulaganja u kapitalne projekte specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, specifičnu edukaciju zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, sustavnu promociju, akreditaciju i certifikaciju usluga kako bi dodatno poboljšali status Hrvatske na mapi zemalja koje nude medicinski turizam. Medicinski turizam može pomoći u smanjenju zdravstvenih troškova mjerama prevencije i s nižom farmaceutskom potrošnjom, a dodatno će poboljšati održivost i kvalitetu rada“ – rekao je zastupnik Sokol naglašivši pritom važnost medicinskog turizma.

image
Eurozastupnik Tomislav Sokol
Zadra Nova

Dio konferencije billa je i panel rasprava na kojoj su, uz zastupnika Sokola, svoja iskustva i razmišljanja podijelili i Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta, Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, doc. dr. sc. Mate Car s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru. 

Tijekom panela se moglo čuti kako je nužna pravodobna priprema projekta. Sredstva za razvoj zdravstvenog turizma osigurana su kroz Mehanizam za opravak i otpornost te kroz fondove EU u razdoblju 2021.-2027.

05. srpanj 2022 10:09