StoryEditorOCM
TribinaPISMO NADBISKUPA

Msgr. Puljić poručio školskoj djeci da se ugledaju na mučenika Ivu Mašinu po kojemu je dobila ime nova Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu

Piše Zadarska nadbiskupija
20. rujna 2021. - 11:58

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pismo povodom nove školske i katehetske 2021./22. godine roditeljima, učenicima i odgojiteljima u Zadarskoj nadbiskupiji, u kojem je poželio da nova školska godina bude „normalna, redovita i blagoslovljena“.

„Neka vaš povratak u školske prostore bude radostan, plodan i neopterećen. Trudite se usvajati nova znanja koja vam prenose vaši učitelji, profesori i odgojitelji. Iskoristite dobro ovu godinu i usvajajte znanja koja vam prenose vaši učitelji i odgojitelji. Crkva se ne umara ponavljati važnost toga, pa podržava školske odgojne programe i zadatke“ poručio je mons. Puljić.

Upozorio je da nije sve dobro i vrijedno što se nudi u „suvremenoj tržišnoj ponudi različitih ideja i nazora“. Puno pojava „nanose štetu moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju (alkohol, droga, loši primjeri, sablazan, korupcija i nemoral) kod čovjeka.

Podsjetivši na održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, mons. Puljić poželio je da se „duh natjecanja preseli i u školske učionice, a duh zajedništva koji je bio nazočan u Tokiju i diljem Domovine, neka cvjeta u svim našim odgojnim i obrazovnim ustanovama“.

„Neka i vaše mladenačko odrastanje prati duh olimpijskog gesla „Brže, više, jače“. Brže u svladavanju školskih zadataka i drugih ostvarenja, s više duha solidarnosti, prijateljstva i ljubavi te jačim zauzimanjem za istinu, pravdu, mir i slobodu. Ove godine dodana je i četvrta riječ, zajedno, kako bi se istaknulo zajedništvo ljudske obitelji.

Posebice bih želio da izazovno vrijeme COVIDA 19 razbudi u svima svijest o pripadnosti „zajednici braće i sestara koji veslaju skupa, u istoj lađi i na zajedničkom moru“, kako je lijepo rekao papa Franjo (Rim, 27. 03. 2020.)“ poručio je mons. Puljić, poželjevši da uz stjecanje znanja i školskih vještina, među učenicima cvjeta i duh prijateljstva, sloge i zajedništva.

„Dragi učenici, neka vam škola, obitelj i župna zajednica budu plodno polje vašeg odrastanja i natjecanja u znanju, dobroti i plemenitosti. Škola u kojoj učite zajedno živjeti, razgovarati, druge pomagati i poštivati, neka vam pruža prigodu rasti u znanju i dobroti, kako bi učenjem i radom humanizirali vrijeme i prostor u kojem živite“ potaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup u Pismu podsjeća da je s radom u novoj školskoj zgradi počela Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu u Zadru, koja je tri godine bila privremeno smještena u prostorima zadarskog sjemeništa Zmajević. Kapacitet škole je 500 polaznika, a trenutno je pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja.

„Školu smo posvetili velikom kršćaninu, svjedoku i mučeniku Ivi Màšini koji se rodio u Preku na otoku Ugljanu, 1927. g. u obitelji s devetero djece. Kao izvrstan đak završio je gimnaziju u Zadru, a tijekom studija povijesti na Zagrebačkom sveučilištu bio je najbolji student u svojoj generaciji. Preživio je kolonu smrti s Bleiburga, a na Križnom putu ubili su mu brata Melkiora. Njega su vodili kršćanski i nacionalni ideali sa željom kako doprinijeti ostvarenju hrvatske slobode. Kao izvrsnom studentu i katoličkom intelektualcu, profesori su mu predviđali briljantnu karijeru. No, bio je pod kontrolom tajne jugoslavenske policije, Udbe, koja ga je omela pristupiti diplomskom ispitu. Uhićivali su ga u više navrata i tako onemogućili završiti studij. Ali, Ivo je upisao i s uspjehom položio školu i studij patnje koju je herojski podnio za Crkvu i Domovinu koje je iz sveg srca i duše volio. Uhićen je 1959. g. s ostalih šesnaest osumnjičenika, procesuiran i osuđen na jedanaest godina zatvora.

Dok je čekao presudu, uspio je pobjeći iz istražnog zatvora, ali par mjeseci kasnije su ga uhitili i smjestili u zloglasnu kaznionicu u Staroj Gradiški. Dodijelili su mu samicu u kojoj su ga dnevno mučili te 20. studenoga 1961. u toj samici i zadavili. Uništili su, dakle, njegovo tijelo u 34. godini života, ali duha nisu mogli slomiti. Kao istinski rodoljub govorio je, pisao, želio i vidio „jedino pravedno rješenje u neovisnoj i suverenoj državi Hrvatskoj“.

Narodni vizionar i svijetli lik u mraku komunističke ideologije postao je mučenik i simbol brojnih žrtava jugoslavenskog režima. U pismima koje je slao iz zatvora rodbini i prijateljima, govorio je o „svojoj vjeri i ljubavi prema Hrvatskoj za koju se treba boriti i izboriti““ opisao je nadbiskup Puljić osobnost Ive Mašine.

U Pismu uz početak nove školske godine, nadbiskup je naveo i ulomak iz dirljivog pisma Mašine njegovoj majci iz uzništva u Zagrebu, a glasi: „Draga moja majčice, pišem ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema. Evo, rađa se Ljubav svijetu, evo se rađa Ljubav u meni. Ne budi žalosna za svojim sinom. Raduj se sa mnom, jer je pisano: Tugu ću vašu pretvoriti u radost, uzdahe u kliktaje, suze u vaš smijeh. Raduj se, majčice, i ne plači što me nema da s Davorom okitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam veliki, zlatni bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao. Tvoj Ivo, u Zagrebu pred Božić 1954.“.

„Ovo divno pismo vjernika i svjedoka Ive ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Usprkos nepovoljnim zatvorskim okolnostima, Ivo se nije osjećao izgubljen i razočaran. Lišen slobode, on je miran i tješi svoju majku. Piše joj kako se tih dana „rađa Ljubav koja će tugu pretvoriti u radost, a uzdahe u kliktaj i smijeh“.

Bogu hvala što su vremena straha i diktature iza nas, pa u slobodi možemo planirati i provoditi programe odgoja i obrazovanja. To nikako ne znači kako su nestale nepovoljne okolnosti koje roditeljima, učiteljima i odgojiteljima često ne idu na ruku. Dapače, vidimo da i u okruženju demokracije ima previše agresivnog i rušilačkog naboja, a premalo konstruktivnog evanđeoskog duha. Neke moralne i općeljudske vrednote stavlja se u stranu ili ih se dovodi u pitanje. Čini se da i demokracija poprima nerijetko oblike anarhije, nereda i nezdravih ljudskih odnosa“ upozorio je mons. Puljić.

Potaknuvši učenike da vole svoje roditelje poput Ive Màšine koji je pokazao koliko mu je stalo do njegove majčice, nadbiskup je poručio: „Dragi učenici, budite zahvalni svojim roditeljima i Bogu, darovatelju svakoga dara. Poštujte svoje učitelje, svećenike i katehete koji se trude oko vas. Slušajte ih, surađujte s njima i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Uz svladavanje školskih obveza, njegujte među sobom duh zajedništva i solidarnosti. Svojim dobrim ponašanjem, radom i zalaganjem pokažite svima da nosite „razloge nade koja je u vama“ (1 Pet 3, 15).

Cijenjeni roditelji, učitelji i odgojitelji. Vašoj brizi, umijeću i odgovornosti povjerena su djeca i mladi, a oni su budućnost ove zemlje i naroda. Dok vam zahvaljujem na zauzetom radu s njima, potičem vas, budite zahtjevni u časnom poslu odgoja i obrazovanja. Pomažite im u traganju za smislom života i pružajte im požrtvovnu ljubav i evanđeosku radost. Dok osluškujete njihova pitanja, podnosite i njihove nesavršenosti i ne bojte se otvorite im vrata svoga srca. Jer, vi ste često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja.

Volite svoj rad i svoje đake i budite ponosni na povjerenje koje vam poklanjaju roditelji i društvena zajednica. U vašem odgovornom poslu neka vas prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije“ poručio je nadbiskup Puljić u pismu.

19. travanj 2024 19:11