StoryEditorOCM
Tribina"JE LI TO POMOĆ?"

Nakon što je DORH obustavio postupak protiv direktora Željka Žilvaca u KK Zadru se pitaju: Hoće li sada Rubeša i Meštrović preuzeti odgovornost?

Piše Zadarski.hr
27. svibnja 2022. - 14:52

Da je DORH obustavio postupak protiv direktora KK Zadar, Željka Žilavca koji je pokrenut nakon izjava članova Nadzornog odbora i gradskih vijećnika Ante Rubeše i Enija Meštrovića, potvrđuju i iz Košarkaškog kluba Zadar.

Tim su povodom poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

KK Zadar ovim putem potvrđuje da je DORH obustavio postupak protiv direktora KK Zadar kako je jučer 26. svibnja 2022. javnost obavijestio jedan internetski portal.

S obzirom na ozbiljnost izrečenih optužbi i štete koja je nanesena KK Zadar, ali i direktoru kluba, odlučili smo se službeno očitovati o izjavama nadzornika i gradskih vijećnika Ante Rubeše i Enija Meštrovića. Riječ je o medijskim navodima koji su krenuli 5. travanja 2022. vezano za netransparentno i nezakonito trošenje sredstava kluba koje se sada može ocijeniti kao klevetničke i zlonamjerne tvrdnje.

Postavlja se pitanje jesu li takve klevetničke i zlonamjerne tvrdnje za cilj imale stvoriti negativno medijsko ozračje za aktualnog direktora KK Zadar Željka Žilavca čija je smjena unaprijed najavljena i isplanirana unatoč nedostatku konkretnih argumenata i činjenica. Ono što je razvidno u ovom slučaju jest da je riječ o neodgovornosti pojedinaca u obnašanju svojih dužnosti. Krenimo redom:

Prisjetimo se prve „pomoći“ klubu koja je uslijedila u obliku kazne („penala“) za KK Zadar od pola milijuna kuna na rebalans proračuna Grada Zadra za dovođenje igrača Thompsona bez njihovog odobrenja (iako u tom trenutku nisu bili članovi Nadzornog odbora). Sada kada, utemeljeno, možemo reći da se njihovi medijski navodi mogu okarakterizirati kako klevetnički i zlonamjerni, kakve bi moralne i zakonske posljedice oni morali snositi za svoje ponašanje?

Druga „pomoć“ uslijedila je odbijanjem prijedloga da se dovede dodatno pojačanje u ekipi, košarkaškim žargonom, „igrač na lopti.“ Prijedlog je podržao i gospodin Ivana Sunara koji je u tom trenutku bio član Nadzornog odbora KK Zadar kao predstavnik struke. S obzirom na ozljede koje su uslijedile (Vuković izgubljen do kraja sezone, Carter, Junaković, Marčinković), nedostatak takvog pojačanja je očigledan.

Treća „pomoć“ uslijedila je prihvaćanjem podizanja kratkoročnog kredita od strane Nadzornog odbora. Dostupan je i pismeni zapis koji je potpisan od strane predsjednika Nadzornog odbora gospodina Ante Rubeše da bi ista osoba u ulozi gradskog vijećnika skinula tu točku s dnevnog reda i time klub dovela u tešku financijsku situaciju. Bitno je istaknuti da je traženi kredit bio pokriven sredstvima sponzora i osiguran sponzorskim ugovorima.

Četvrta „pomoć“ uslijedila je javnim prozivanjem, na press konferenciji i putem medija, gdje su iznijete teške optužbe i sumnje u zakoniti rad Uprave, odnosno direktora, čime je nanesena ogromna šteta kako klubu tako i samom direktoru u poslovnom i privatnom pogledu.

Izjava direktora kluba KK Zadar o činjenici da je DORH obustavio postupak je sljedeća: „Očekivani ishod koji je pokazao ispravnost rada u klubu i dokazao neosnovanost i zlonamjernost izrečenih sumnji od pojedinih članova NO. Da su se sumnje i prozivke pokazale opravdane, zakonski i moralno snosio bih posljedice. S obzirom na izvješće DORH-a, pitam jasno i glasno: a što sada? Gdje su i kakve su moralne posljedice ovog čina? Je li to “pomoć” klubu o kojoj slušamo već mjesecima?“

Zaključno treba ukazati još jednom na činjenicu da su smjenu direktora kluba KK Zadar Željka Žilavca unaprijed najavili i isplanirali. S obzirom da im „bacanje ljage“ na direktora kluba nije uspjelo pitamo se koje nove verbalne konstrukcije možemo očekivati na nadolazećoj Skupštini kluba koja će se održati 1. lipnja odnosno na prvom idućem sastanku Nadzornog odbora radi pokušaja smjene direktora? Je li ovdje možda samo riječ o najobičnijoj dvoličnosti pojedinih aktera koji su klubu došli „pomoći“, a zapravo su ga unazadili i osakatili radi ostvarivanja osobnih ciljeva? Hoće li oni uopće sami preuzeti odgovornost za izrečene neutemeljene medijske navode i štetu koju su izazvali klubu, ali i direktoru kluba? Ili je ovo samo nastavak opasne neodgovorne politike koju vode.

24. travanj 2024 19:27