StoryEditorOCM
TribinaZAHTJEV ZA ISPRAVAK

Netočna je i neistinita informacija da je g. Miljenko Crnjac bezobzirno uništio odnosno dao uništiti „Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije”

Piše Miljenko Crnjac
4. rujna 2020. - 17:35

Poštovani,

na web portalu „www.zadarski.hr” dana 5.8. 2020. objavljen je članak naslova „Kaže li se august ili kolovoz: Koji rječnik hrvatskog jezika koriste zastupnici Domovinskog pokreta" autora članka g. Ante Tomića, a kojim člankom se u odnosu na g. Miljenka Crnjca i njegov rad kao zapovjednika 123. brigade Hrvatske vojske odnosno kao odlikovanog general-pukovnika Hrvatske vojske iznose netočne i nepotpune informacije čime se šteti ugledu g. Crnjca.

Netočna je i neistinita tvrdnja da je g. Crnjac bezobzirno uništio odnosno dao uništiti „Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije” odnosno tzv. Spomenik Kamensko obzirom da g. Crnjac nije uništio navedeni spomenik niti ga je dao uništiti kako se to insinuira. Točna je informacija da je g. Crnjac bio zapovjednik 123. brigade Hrvatske vojske te da je u jednom trenutku područje na kojem se nalazi predmetni Spomenik bilo pod njegovim zapovjedništvom. Međutim, u siječnju 1992. godine nakon potpisa Sarajevskog sporazuma nadzor nad tim područjem preuzelo je Ministarstvo unutarnjih poslova. U veljači 1992. godine, na koju se poziva autor predmetnog članka, navedeno područje nije bilo pod zapovjedništvom g. Crnjca već pod nadležnošću Ministarstva unutarnih poslova i Civilne zaštite, dakle ne pod zapovjedništvom Hrvatske vojske, a uz navedeno g. Crnjac je tijekom veljače 1992. godine bio u postupku primopredaje svojih dužnosti kao zapovjednika 123. brigade Hrvaske vojske radi odlaska u Zagreb, na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a za kopnenu vojsku. Stoga su tvrdnje da je g. Crnjac uništio odnosno dao uništiti predmetni Spomenik u potpunosti neutemeljene.

Nadalje, neistinite su i netočne tvrdnje da bi g. Crnjac eksplozivom srušio navedeni spomenik kako bi se dokazao u kunsthistorijskom, a ne samo u vojnom pogledu. G. Crnjac kao odlikovani pripadnik Hrvatske vojske je čitav svoj vojni staž posvetio obrani svoje domovine te djelovanju u skladu sa svim vojnim pravilima. Od početka svog ratnog puta pa do posljednjeg dana svoje vojne službe g. Crnjac je postupao u skladu sa svim pravilima ratovanja te nikad nije naložio uništenje spomenika kulturne baštine bez obzira iz kojeg vremena isti potjecali ili komu su isti napravljeni u čast.

S poštovanjem,

gospodin Miljenko Crnjac, zastupan po:

Nikoli Stipaničevu odvjetniku u Zagrebu

26. travanj 2024 16:39