StoryEditorOCM
TribinaSJEDI, PET!

Njihova mala područna škola blizu Zadra broji svega 15 učenika u dva kombinirana razredna odjeljenja, ali pogledajte što su ova djeca napravila!

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2021. - 20:24

Dobili smo pismo jedne ponosne zadarske učiteljice koje s veseljem prenosimo u cijelosti!

Učiteljica sam u Područnoj školi Zaton ( Osnovna škola "Petar Zoranić", Nin). Razrednica sam u kombiniranom razrednom odjeljenju 1. i 3. razreda. Javljam Vam se jer bih, prije svega, htjela pohvaliti moje male Mrvice koje su postigle zapažen uspjeh. Naime, učenici 1. i 3. razred kombiniranog razrednog odjeljenja Područne škole Zaton su upravo izdali jednu knjižicu " U zdravom tijelu, zdrav duh!"

Jedna od autorica knjižice sam ja, ali su prave zvijezde njih petero koji su marljivo snimili 90-ak video zapisa i isto toliko fotografija. Oni su nosioci ovog vrijednog priručnika koji bi trebao pomoći svim učiteljima i učiteljicama razredne nastave u Republici Hrvatskoj, ali i roditeljima te im pružiti dodatne ideje za vježbanje kroz igru. Knjižica sadrži različite ideje za uvodni dio nastavnoga sata, ali i razne štafetne igre, igre za opuštanje te one kratke igre koje se mogu koristiti u mikropauzama, tijekom nastavnoga sata, kada osjetimo pad koncentracije učenika. Svaka vježba, točnije njih 86, napisanih na 70 stranica priručnika, sadrži fotografiju, ali i zappar kod koji prilikom očita otvara video izvedbu vježbe. Priručnik je izdala Školska knjiga, a isti se upravo dijeli, kao podrška učiteljima, diljem Republike Hrvatske.

Mislim da je ova vrijedna petorka zaslužila malo medijske pažnje jer se radi o zaista velikom uspjehu svakog od njih. U prilogu šaljem fotografije, ali i svoj broj telefona, ukoliko budete trebali dodatne informacije.

Dodala bih da naša mala Područna škola Zaton broji svega 15 učenika u dva kombinirana razredna odjeljenja te smo, unatoč pandemiji, vrlo aktivni. Sudjelujemo i provodimo brojne aktivnosti kao što su Code week (EUROPSKI TJEDAN KODIRANJA), izložba radova u Kneževoj palači ( u sklopu natječaja "Županijo, sretan ti rođendan!"), skupljamo čepove za skupe lijekove, učimo se služiti MICRO:BITOM te sudjelujemo u raznim eTwinning projektima (Riječ je o zajednici odgojno-obrazovnih djelatnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.).

Na fotografijama, u prilogu, imate priliku vidjeti našu učionicu. Mural koji krasi zid učionice je financiran sredstvima Zadarske županije, a ideju su osmislili učenici Područne škole Zaton. Prikazuje crkvicu svetoga Nikole ( kao sinonim za mjesto Zaton), a lijevo i desno od crkvice su more i kopno. Htjeli su prikazati svoj Zaton kao njihov centar svijeta. 

Situacija, u kojoj smo se našli, nam cijelo vrijeme nameće neki osjećaj kako su djeca značajno zakinuta i mislim da je to onaj dodatni motiv koji me svakodnevno gura da budem bolja. Ne bolja sebi već bolja njima. Ta potreba da učenicima pružimo bar dio radosti i osjećaja važnosti je kolegicu Anu Baradić i mene odvela na put legendi :). Nin je grad bogate povijesti i brojnih legendi. Komentirajući tu bogatu Ninsku povijest, prisjetile smo se legende o biskupu Grguru Ninskom čijeg je konja ugrizla zmija. Kolegica i ja smo brzo došle na ideju lutkarskog igrokaza o biskupu Grguru Ninskom. Čim sam došla kući, uzela sam računalo u ruke i krenula pisati tekst, kockice su se munjevito slagale. Posao je bio lagan, već sam vidjela nasmijana dječja lica kako se pretvaraju u prave male profesionalce. Čim sam napisala igrokaz, kolegica Ana je krenula raditi lutke. Uskoro je sve bilo spremno :).

Legenda kaže da je biskup Grgur Ninski jednoga dana išao jahati svoga konja, mi smo ga nazvali Jure. Jahali su kod crkvice svetoga Nikole. U tom trenutku je konja Juru ugrizla zmija Marica. Biskup Grgur Ninski je bio jako ljut na zmiju Maricu, koju su došle podržati i druge zmije. U toj ljutnji je biskup Grgur Ninski kazao kako više na tom području neće biti zmija. Navodno ih zaista nema na području od crkve svetoga Nikole pa sve do mjesta Privlaka nema. Kako bi naša pripovjedačica Klara rekla: "Je li legenda istinita ili nije, prosudite sami!".

Kada su učenici pročitali tekst i vidjeli lutke, sreći nije bilo kraja. Vidjevši tu radost na dječjim licima, igrokaz smo odlučile snimiti i to na lokaciji na kojoj se cijela priča davnih godina i odvijala.

U te svrhe smo otvorile eTwinning projekt Legende našeg kraja kojim bi htjele motivirati i druge kolege da sa svojim učenicima otkriju legende njihova zavičaja te da naposljetku sve zajednički objedinimo u jedan dokument. 

Dodala bih i da je Osnovna škola "Petar Zoranić", Nin dobila Erasmus akreditaciju, kao jedna od ukupno trinaest ustanova u području odgoja i obrazovanja. Od navedenih 13 ustanova, mi smo među sedam osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Erasmus akreditacija omogućuje školi trajno sudjelovanje u programu Erasmus+ u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Projektnom prijavom predviđeno je pohađanje izabranih strukturiranih tečajeva i job shadowing članova projektnog tima, kao i mobilnosti učenika.

Erasmus akreditacija organizacijama pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja u okviru ključne aktivnosti 1. Ta je ključna aktivnost zamišljena kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj.

Do kraja nastavne godine, kolegica Ana Baradić i ja planiramo provesti još dvije aktivnosti s učenicima. Za obje nam je u pomoć priskočila Turistička zajednica mjesta Zaton i direktor gospodin Ivan Miljković koji je uvijek otvoren za naše ideje. Planirano je otvorenje izložbe fotografija učenika.

Naime, kroz terensku nastavu smo, zajedno s učenicima, prošetale Zatonom. Zadatak učenika je bio fotografirati njima najljepše detalje Zatona, a produkt njihova marljiva rada je izložba na otvorenom, u lipnju.

Drugi projekt koji bi široj javnosti trebao biti prezentiran prilikom otvorenja izložbe je interaktivna karta mjesta Zaton koju će tiskati Turistička zajednica mjesta Zaton te će je svi posjetitelji moći preuzeti u TZ Zaton i upoznati mjesto Zaton, kroz video zapise učenika, na hrvatskom, talijanskom, engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, ovisno s kojeg govornog područja dolazite.

Unaprijed hvala i ugodan ostatak dana,

Martina Jelenković, mag. prim. educ.

27. travanj 2024 02:37