StoryEditorOCM
TribinaSABOR IZMIJENIO ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Novčane kazne idu do 20.000 kuna, oduzimat će se vozila...

12. srpnja 2019. - 20:25
policija_brzina10-030419

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o sigurnosti prometa na cestama koje donose znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje.

Za osam najtežih prekršaja novčane kazne se povećavaju sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Odnosi se to na  vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ponavljanjem prekršaja do oduzimanja vozila

U slučaju kad vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od tih prekršaja predviđa se oduzeti mu vozačku dozvolu na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana.

Osim toga, s 500 kuna na tisuću planira se povećati i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, dok će se korištenje mobitela u vožnji kažnjavati s 1000 kuna.

Premda je predložena prvotna kazna bila 1500 kuna, troje HDZ-ovih zastupnika predložilo je smanjivanje kazne za korištenje mobitela na 1000 kuna s obzirom na težinu tog prekršaja, standard hrvatskih građana i kazne u drugim članicama EU, što je Vlada prihvatila.

Izmjene zakona predviđaju i privremeno oduzimanje vozila vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje. Vozilo će se privremeno, do sudske odluke, oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovo počini neki od najtežih prekršaja.

 Zastupnici Petar Škorić, Ljubica Maksimčuk i Josip Đakić smatrali su, naime, da je je Vladin prijedlog da se korištenje mobitela u vožnji kažnjava sa 1.500 kuna prestrog s obzirom na težinu tog prekršaja, standard hrvatskih građana i kazne u drugim članicama EU, pa su predložili da se smanji na tisuću kuna.

 - To će sigurno pridonijeti porastu svijesti vozača da u vožnji ne koriste mobitele i druge tehničke uređaje, argumentirali su svoj prijedlog koji je u petak u Hrvatskom saboru prihvatio Vladin predstavnik, državni tajnik u MUP-a Žarko Katić.

26. travanj 2024 03:16