StoryEditorOCM
TribinaNA GRADSKOM GROBLJU

Obilježena 31. godišnjica 112. brigade, odana počast poginulim i nestalim pripadnicima

Piše Zadarski.hr
28. lipnja 2022. - 16:24

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa i misom za poginule branitelje u Kapelici na zadarskom Gradskom groblju danas je obilježena 31. godišnjica formiranja i borbenog djelovanja 112. brigade HV.

-Zahvaljujem svima koji su došli obilježiti godišnjicu naše Brigade, odati počast poginulim pripadnicima, ali i odati priznanje svim pripadnicima 112-te, kao zahvalu za sve što su dali u sudbonosnim trenutcima za obranu grada Zadra, zadarskog područja i cijele RH, rekao je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

Čulina je i ovom prigodom podsjetio da je 112. brigada prva vojna postrojba formirana na zadarskom području sa zadaćom da brani područje od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do zadarskog i biogradskog akvatorija, odnosno područje današnje Zadarske županije. Nakon ustrojavanja i uspješne obrane Zadra i njegovog zaleđa u 1991. godini, 112. brigada daje veliki doprinos u pobjedničkim i oslobodilačkim akcijama od deblokade Dubrovnika preko akcije Maslenica i Oluja, te u završnim borbama u Bosni i Hercegovini.

- U Domovinskom ratu izgubili smo 74 svoja suborca dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više stotina pripadnika brigade, istaknuo je Čulina i dodao da se tijekom Domovinskog rata u 112. brigadi borilo više od 12.000 hrvatskih branitelja što je svrstava u najbrojniju postrojbu Hrvatske vojske. Podsjetimo i da je za ukupan doprinos u razvoju hrvatske vojske, sudjelovanju u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske, 112. brigada odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

Zajedno s predstavnicima Udruge 112. brigade, na čelu s Markom Čulinom vijenac je položio i župan zadarski Božidar Longin, koji je od prvog dana bio pripadnik legendarne zadarske brigade.

Među brojnima koji su na Gradskom groblju kod Velikog Križa položili vijence i zapalili svijeće odajući počast poginulim braniteljima bila je i Ema Vanček majka poginulog pripadnika 112. brigade Orlanda Vančeka iz Osijeka.

- Tužna sam, ali i ponosna na svog sina, rekla je gospođa Ema, koja je stigla iz Osijeka gdje živi sa suprugom Vladom.

Vijence su položila brojna izaslanstva među kojima Udruga roditelja poginulih branitelja na čelu s predsjednicom Tonkom Bajlo, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, PU zadarske, uduga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, općine Poličnik na čelu s načelnikom Davorom Lončarom i Sveučilišta u Zadru na čelu s prorektorom prof. dr. sc. Josipom Faričićem.

U Kapelici na Gradskom groblju svetu misu za poginule i nestale pripadnike 112. brigade kao i za sve hrvatske branitelje koji su svoj život položili na oltar Domovine blagoslov je podjelio i svetu misu predvodio vojni kapelan pater Ivo Topalović.

 

26. travanj 2024 12:58