StoryEditor
TribinaPOLOŽENI VIJENCI

Obilježena 31. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije "Poskoci"

Piše Zadarski.hr
16. listopada 2021. - 09:48

Na spomen ploču ispred zgrade bivšeg odmarališta Čazmatrans na Relji u Zadru, mjestu gdje je 15.listopada prije 31 godinu osnovana legendarna postrojba SJP Poskoci u petak je položen lovorov vijenac.

Svečanosti su nazočili i tadašnji pripadnici Specijalne jedinice policije uz ratne zapovjednike, koji su tijekom Domovinskog rata dali nesebičan doprinos i obol stvaranju neovisne Hrvatske,

Nakon osnivanja postrojbe „Poskoka“,  čiju je jezgru u početku činilo 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike, na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije Policijske uprave zadarske, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan, dok su kasnije tijekom postojanja dužnost zapovjednika postrojbe obnašali Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Obilježavanje je nastavljeno polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar. U spomen na poginule pripadnike SJP Poskoci vijence su u nazočnosti roditelja i obitelji poginulih vitezova položili načelnik PU zadarske, Anton Dražina, predsjednik i članovi Udruge SJP Poskoci, izaslanstvo Zadarske županije i Grada Zadra, kao i Đuro Župan i Svemir Vrsaljko, zapovjednici zlatom upisane u povijest postrojbe.

U sklopu obilježavanja, roditelji te pripadnici SJP Poskoci su u pratnji načelnika policijske uprave jutros obišli i Spomen sobu u sjedištu Policijske uprave zadarske.

Prisjetili su se poginulih suboraca s ponosom i dubokim poštovanjem, odajući im zahvalu čuvanjem uspomena na njihova herojska djela u Domovinskom ratu.

 

20. siječanj 2022 09:19