StoryEditorOCM
TribinaBIBINJE

Održana promocija zbirke pjesama "Na uzglavlju moje duše" Josipa Bepa Bralića

Piše Zadarski.hr
5. svibnja 2022. - 14:18

Slobodno možemo reći kako je Bibinje sada rasadnik ne samo odličnih pjevača, već i odličnih pjesnika, stoga ne čudi da je predvorje osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama bilo pretijesno za sve one koji su željeli prisustvovati promociji zbirke pjesama inspirativnog i simboličnog naslova „Na uzglavlju moje duše“. Autor ove umjetničke, vrijedne riznice sjećanja, doživljaja, misli i htijenja je vrijedni i neumorni pjesnik, a nadasve domoljub Josip Bepo Bralić.

O zbirci su govorili književnik Tomislav Marijan Bilosnić i doc. dr. sc. Sanja Knežević.

Pjesme je čitala poznata zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko. Večer je otvorena simbolično, pjesmom ˝Branitelj na straži˝. Simbolično, jer je ovih dana Općina Bibinje dostojanstveno obilježila godišnjicu pogibije Franka Lisice, a upravo ova pjesma je nastala u čast našem poginulom branitelju.

-          Izuzetno sam počašćena što sam večeras ovdje, tako bih se zahvalila kolegi Anti Gveriću što me uputio i pozvao da pročitam, najprije rukopis, a potom napišem i recenziju. Inače se teško odlučujem na taj posao, iz razloga kada vam književnost postane profesija, onda imate malo vremena za uživanje u čitanju, ali onda je Ante rekao to je moj profesor iz matematike i onda je nešto u meni zazvonilo. Eto, da nije riječ o profesoru iz matematike možda bih i odbila – rekla je Sanja Knežević, pročelnica na odjelu za kroatistiku na Sveučilištu u Zadru. Također hrvatska književnica i recenzentica ove zbirke pjesama.

U recenziji prof. dr. sc. Sanja Knežević, između ostalog, ističe kako se autor Bralić pokazao kao slikar riječi, ali kao i vješt glazbenik s obzirom na to da u njegovim pjesmama do izražaja dolazi osjećaj za ritmičnost i melodioznost stiha. No, ono što Knežević posebno ističe kao otkriće autora Bralića jest pjesma posvećena nestašnom dječaku ˝Mali Bosanko˝, pjesma koja je napisana na dijalektu.

Autor, Josip Bralić, umirovljeni je prosvjetni djelatnik, suprug, otac i djed. Napisao je tri zbirke pjesama. Kako je i sam rekao : „Svoj poetski izričaj nosio je uvijek u sebi“.

-          Moji dojmovi su odlični iz više razloga. Ocjenjivači, recenzenti koji su predstavljali knjigu, nisam očekivao da će mi dati tako jednu visoku ocjenu i da ću naići na takve pohvale. Oni koji su bili nazočni, po njihovim reakcijama, po njihovoj tišini vidio sam da je svaka riječ dolazila do njihova srca i duše. Sve to me učinilo jako radosnim, uistinu nisam očekivao da će svi ovi ljudi tako pozitivno i emocionalno doživjeti moje pjesme – izjavio je vidno uzbuđen autor kojeg smo nakratko prekinuli u potpisivanju svojih knjiga.

Promociju su između ostalih posjetili Šime Sekula, načelnik općine Bibinje, Marijana Kandić, predsjednica Općinskog vijeća, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Radomir Jurić, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru, pjevač Tomislav Bralić.

Zbirka pjesama „Na uzglavlju moje duše“ izdana je 2021. godine u 300 primjeraka. Nakladnik je Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Zadar.

U glazbenom dijelu nastupili su ženska klapa Garofuli i bibinjski slavuji Ivica Sikirić Ićo i Antonio Sekula.

25. travanj 2024 02:14