StoryEditorOCM
TribinaI TOGA IMA

Omiljeni hrvatski influencer poklanja BMW: ‘Htio sam pokazati ljudima proces kupnje rabljenog automobila u inozemstvu‘

Piše R.R.
1. rujna 2022. - 16:58

Nakon prijeđenih samo 1.000 kilometara i gotovo 6.000 eura uloženih u popravke, rabljeni BMW E90 Matka Ostričkog izgleda kao nov i gotovo je spreman upoznati svog novog vlasnika. U protekla dva tjedna, omiljeni hrvatski influencer iz svijeta automobila radio je na projektu zajedno s carVerticalom, tvrtkom za podatke o automobilima. Cilj? Kupiti rabljeni automobil u Njemačkoj, popraviti ga i darovati sretnom pratitelju.

- Htio sam pokazati ljudima proces kupnje rabljenog automobila u inozemstvu, njegov popravak i konačno registraciju ovdje u Hrvatskoj. Nadam se da će ovo mojim pratiteljima omogućiti bolju predodžbu kada je u pitanju kupovina njihovog sljedećeg rabljenog automobila, a tko zna, možda će netko htjeti pokušati rekreirati cijelu stvar - kaže Matko Ostrički.

Na pitanje zašto je odabrao baš ovaj automobil za darivanje, Matko odgovara kako je htio da to bude vozilo koje će se svidjeti svima:

- U početku sam htio BMW Z3, ali nakon što sam pregledao oglasnike, vidio sam da ima nekoliko takvih automobila u solidnom stanju, ali i da imaju visoke emisije ispušnih plinova, što za sobom povlači veće poreze na uvoz. Tada sam počeo tražiti E90, automobil koji odgovara većini ljudi i koji je bio savršen za moj budžet.

Prvi korak nakon pronalaska nekoliko kandidata na njemačkim oglasnicima bio je tražiti pomoć od Matkovog partnera na ovom projektu – carVerticala. Ova tvrtka s podatcima iz automobilske industrije pruža izvješća o povijesti vozila koja pomažu u sortiranju teško oštećenih automobila, vozila s vraćenom kilometražom, ukradena ili na drugi način kompromitirana vozila.

- Kupio sam baš ovaj jer je tehnički bio u prilično dobrom stanju, ali je s estetske strane zahtijevao puno rada - objašnjava Matko.

Automobil je svejedno imao mnogo manjih problema i estetskih nedostataka koje je trebalo riješiti. Zamjena branika i odbojnika, bojenje, pjeskarenje felgi, uređivanje detalja interijera i još mnogo toga – sve je to u konačnici izašlo više od 3 000 eura. Međutim, to nije sve što bi kupci trebali znati.

Za automobile postoji i porez na uvoz koji ovisi o godištu vozila, njegovoj vrijednosti i, ono najvažnije, kolike su mu emisije štetnih plinova. Osim toga, zbog ekoloških je razloga jeftinije uvesti benzince nego dizelaše - kaže Matko, „a uz to su troškovi osiguranja i registracije iznosi nešto više od 1 000 eura.”

Šansu za osvajanje Matkovog obnovljenog BMW-a E90, ljubitelji automobila trebaju požuriti jer natjecanje završava krajem ovoga tjedna. Matko će 4. rujna imati prijenos uživo na svom YouTube kanalu, gdje će izabrati sretnog dobitnika BMW-a. Da biste sudjelovali, potrebno je slijediti Matka i carVertical na Instagramu i ostaviti komentar na objavi darivanja i označiti dva prijatelja.

20. travanj 2024 14:16