StoryEditor
TribinaFOTO: RADIONICA ZA PREDŠKOLCE

Oni recikliraju, od otpada nastaju sove, medvjedići, konjići…

Piše Zadarski.hr
24. listopada 2019. - 14:40

U sklopu partnerskog projekta komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge “Eko-Zadar“ – “Reciklirajmo zajedno”, u Gradskoj knjižnici Zadar, ogranak Bili brig, organizirana je edukativna radionica za predškolce “Kamo s kojim otpadom - Svakodnevni postupci za smanjenje otpada”.

Najmlađi Zadrane su naučili koje vrste otpada postoje, koja boja kante je za koju vrstu otpada te što sami možemo napraviti kako bi smanjili količinu otpada i pridonijeli čistoći našeg grada.

Naši najmlađi sugrađani su koretiv društva te će svoja nova saznanja primijeniti kod svojih ukućana.

Veliko zanimanje su pokazali za igračke napravljene od otpada. Uporabom kartona pokazano im je kako izraditi društvenu igru: Tko će brže, boca od omekšivača za rublje postala je vjetrokaz, a od starog materijala napravljene su igračke sove, medvjedići i konjići.

Svi mi svakodnevno proizvodimo otpad, od svog rođenja, svaki dan. Svojim svjesnim postupcima možemo postići smanjenje otpada. Kako znamo da je životni vijek jedne plastične vrećice preko stotinu godina, a plastičnu vrećicu koristimo cca 12 minuta, možemo si dočarati koliko svaki dan pridonosimo zagađenju okoliša – ako ne koristimo platnene torbe. Većina djece rekla je da njihovi ukućani ponekad koriste platnene vrećice, mada nam to mora postati osnovna stvar. Upozorili smo ih da paze na svoje ukućane te da ako ukućani odlaze u trgovinu, uz novčanik trebaju ponijeti i platnenu vrećicu.

Djeca razumiju i problem plastičnih boca te su zaključili da ne žele kupovati plastične boce već koristiti staklene ili aluminijske koje se mogu koristiti više puta.

Naši najmlađi sugrađani često su bili svjedoci kako odrasli zagađuju prirodu te se čude tome kako veliki, odrasli ljudi toliko često griješe.

Na radionici u Gradskoj knjižnici bila su djeca i odgajateljice iz DV Smiješak.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 02:11