StoryEditorOCM
TribinaPROMJENA VALUTE

Ovo su upute HNB-a za euro: kartice večeras neće raditi, opskrbite se gotovinom. I neke bankovne aplikacije privremeno ne rade

Piše PSD
31. prosinca 2022. - 13:50

Hrvatska u ponoć uvodi euro, ponavljamo stoga važne napomene iz HNB-a vezane uz taj proces i privremenu nedostupnost ili djelomičnu dostupnost nekih bankovnih i financijskih usluga.

Kartice određeni period neće funkcionirati

Najvažnija je informacija da kartice kasno večeras i tijekom noći određeni period neće raditi (trajanje ovisi o banci čija je kartica) pa se preproručuje građanima da se opskrbe gotovinom što mogu učiniti na bilo kojem bankomatu koji je funkcionalan jer se do 15. siječnja ne plaća naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka.

Kartu dostupnih bankomata možete pogledati na ovom LINKU.

"Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke. Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja.

Pripremite gotovinu

U svakom slučaju, kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, građanima se preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu", naveli su iz HNB-a.

Također, zbog priprema na prelazak na novu valutu i aplikacije mobilnog bankarstva privremeno prestaju s radom.

27. svibanj 2023 03:05