StoryEditorOCM
TribinaINICIJATIVA

Pismo županu Longinu od Čerkuča: "Zadarska županija gubi svoj utjecaj i bitnost, a ravnomjerni razvoj ne postoji. Može li ona dalje bez Gračaca?"

Piše D.Čerkuč
23. kolovoza 2021. - 09:40

- Koliko će još političkih poraza Zadarska županija doživjeti pod županom Longinom - upitao se Davor Čerkuč, potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije koji je jutros na mail poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

- Tijekom predizborne kampanje župan Longin boravio je više puta u Gračacu nego u cjelokupnom svom prijašnjem mandatu. Razlog njegove česte posjete Gračacu nije bilo ulaganje u taj osiromašeni kraj, već isključivo panično prikupljanje glasova da si osigura još četiri godine mandata.

Nije on sam boravio na području Gračaca, već mu je u pomoć pritekao i potpredsjednik Vlade RH gospodin Milošević kako bi među glasačima dobio na dodatnoj težini.

Sada u medijima izlazi vijest kako je u Sabor upućena inicijativa da se ova Općina vrati pod okrilje Gospića, odnosno Ličko-senjske županije. Iako je malo vjerojatno da će ova inicijativa proći, ipak ona je politički iskaz nebrige čelnih ljudi županije na čelu sa županom Longinom o ravnomjernom razvoju Županije o kojima se deklarativno često hvali. Ova inicijativa također govori i o tome da Zadarska županija gubi svoj utjecaj i bitnost. Većina institucija izmješta svoje urede izvan županije te tako ustanove Zadarske županije postaju obične servisne stanice.

image
Čerkuč
Luka Gerlanc/Cropix

„U Zadru su nam Poljoprivredna savjetodavna služba i Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Dom zdravlja, uredi za mirovinsko, zdravstveno i školstvo. Pripadamo Županijskim cestama u Zadru, Vatrogasnom centru u Zadru, Turističkoj zajednici Zadarske županije, a sud i javni bilježnici su u Gospiću. Od Zadra smo udaljeni 110 km, od Gospića 90 km. U problemima oko poljoprivrednih zemljišta i poticaja čovjek treba otići na sud u Gospiću dati izjavu, pa zatim u Zadar, u Agenciju za poljoprivredu regulirati svoje pravo“, naveo je Rađenović koji prenosi portal 057.

Iz ove izjave može se iščitati sva politička nesposobnost župana Longina jer nije uspio osigurati dostupnost svih institucija na cjelokupnom prostoru županije. U isto vrijeme postoji i opravdani razlog za tako što jer je u proteklom mandatu često morao planirati svoja turistička putovanja u Kinu.

Iako je novi mandat županu tek započeo problemi koji izlaze na površinu i činjenica da su vladajući više fokusirani na očuvanje većine i podilaženju „Savjetniku“ za sva pitanja pa i šire, možemo se samo nadati da će netko u HDZ-u shvatiti da više nije samo dovoljno osvojiti „Vlast“, već da je potrebno i tu poziciju opravdati svojim radom i zalaganjem.

Može li Zadarska županija bez Gračaca? Običnom stanovniku županije činilo bi se da može, ali poznavatelji tog kraja znaju da bi odlaskom Gračaca Zadarska županija bila na gubitku za područje u kojem se nazire potencijal. Ono što je potrebno da bi taj potencijal mogao doći do izražaja je osigurati bar minimalne uvjete kako bi Gračac ponovno zauzeo mjesto koje mu pripada kao dio županije. To minimalno sastoji se od: bolje povezanosti sa Zadrom, osiguranje prisutnosti institucija na području Općine, bolja zdravstvena skrb stanovništva, poticanje malog i srednjeg poduzetništva i OPG-a, bolja zaštita okoliša i poticanje selektivnih vrsta turizma.

Kao jedan od koraka prema revitalizaciji tog prostora zasigurno je da županija na idućim izborima dobije župana koji neće samo jednom u četiri godine mandata posjetiti Gračac ili da Gračac dobije svog „Savjetnika“ - stoji u priopćenju.

08. svibanj 2024 16:47