StoryEditorOCM
TribinaBLACK FRIDAY

Policija uputila apel zbog Crnog petka, ali i Adventa: "Gužve će biti i u trgovinama i na javnim mjestima diljem županije, pazite na torbice i novčanike!"

Piše Zadarski.hr
24. studenog 2022. - 09:45

Pred nama je zadnji petak u studenom, poznat kao i Crni petak/Black Friday, odnosno dan kada trgovine za svoje kupce pripremaju snižene cijene te se u trgovačkim centrima ovih dana očekuje veći broj ljudi.

Također, gužve se očekuju i na javnim mjestima diljem županije, gdje započinje održavanje predblagdanskih manifestacija- Advent.

Krađe torbica i novčanika najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim frekventnim mjestima.

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće krađom novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene). Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, policija savjetuje kako izbjeći krađu:

· ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje

· nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje

· torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga

· novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta

· ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.

Savjeti kako zaštititi svoju bankovnu karticu

Bankovna kartica siguran je način čuvanja i upotrebe vašeg novca, no za to je potrebno držati se osnovnih sigurnosnih pravila kako biste je zaštitili od prijevare.

· nemojte ostavljati svoju karticu na mjestu gdje je netko može uzeti, čuvajte je kod sebe u novčaniku tako da je možete upotrebljavati za sve kupnje i potrebe za gotovinom

24. studeni 2022 09:45