StoryEditorOCM
TribinaMO POLUOTOK

Poslali apel gradskim ocima: "Želimo najmlađima osigurati put do škole, a ne da se roditelji brinu hoće li ih pregaziti koje dostavno vozilo!"

Piše MO Poluotok/Zadarski.hr
25. kolovoza 2022. - 21:22

Prometovanje dostavnih vozila po užem centru grada ove je sezone bilo gotovo nepodnošljivo, pišu iz Mjesnog odbora Poluotoka.

Dodaju kako su se na poziv opravdano zabrinutih roditelja, a u susret početku nove školske godine, obratili danas nadležnim institucijama u nadi da će zajedničkim snagama osigurati siguran put do škole najmlađima sugrađanima.

Tekst kojeg su uputili gradskim ocima prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

vjerujemo kako ste i do sada već upoznati s problemom prometovanja dostavnih vozila po pješačkoj zoni našeg MO-a izvan propisanog vremena za dostavu u centru grada.

Uz kršenje propisanih vremenskih okvira često dolazi i do bezobzirne "jurnjave" dostavnih kamiona po gradskim ulicama.

Problem je to koji ugrožava pješake i posjetitelje užeg centra grada, ponajviše u jutarnjim i popodnevnim satima, a posebno su ugroženi naši najmlađi sugrađani kojima će uskoro započeti i nova školska godina što u praksi znači da će svakog jutra prilikom odlaska u školu ponovno biti izloženi potencijalnoj pogibelji.

Isto tako, zbog prometovanja dostavnih vozila po pješačkoj zoni, na mnogim je lokacijama došlo do deformacije i oštećenja pločnika te je potrebna sanacija nastalih oštećenja.

Kako bi izbjegli potencijalne tragedije u budućnosti, a na poziv opravdano zabrinutih roditelja, najozbiljnije Vas molimo da se pokrene cjelogodišnja akcija pojačane kontrole ulaza dostavnih vozila na glavnim ulaznim punktovima u pješačke zone MO-a Poluotok te da se u susret novoj školskoj godini kroz suradnju službi Grada Zadra i djelatnika MUP-a krene s ozbiljnim nadzorom i kažnjavanjem vozača koji krše navedene propise.

Usprkos brojnim upozorenjima na tu temu primjetno je kako navedeni problemi do sada ne samo da nisu riješeni već su kroz tekuću turističku sezonu zbog obujma posla i lošeg nadzora dodatno intenzivirani pa smo nerijetko mogli vidjeti velike dostavne kamione i kombije kako voze prepunim ulicama užeg centra grada neovisno o dobu dana.

U ranijim jutarnjim satima neki od vozača opetovano drastično krše propisanu brzinu te na nekim mjestima razvijaju brzine preko 60 km/h. Neprihvatljiva je to i opasna slika komunalnog nereda za jednu ozbiljnu turističku destinaciju.

Razumijemo opskrbne potrebe poslovnih subjekata koji djeluju na području našeg MO-a ali smatramo kako je sigurnost pješaka u pješačkoj zoni, pogotovo onih najmlađih, apsolutni prioritet svake odgovorne vlasti te Vas molimo da nas u razumnom roku (tjedan dana) kontaktirate te obavijestite o planiranim akcijama i prijedlozima kako bi se riješilo ovaj problem. U suprotnom ćemo biti prisiljeni skrenuti pozornost javnosti kroz organizaciju prosvjednih akcija te ostalih zakonom dozvoljenih aktivnosti.

Još jednom napominjemo kako Vam kao Vijeće MO-a Poluotok nudimo suradnju te smo spremni sva prikupljena iskustva i prijedloge na ovu i ostale teme koje se tiču života i rada na području našeg MO-a podijeliti s Vama kako bi zajedničkim snagama došli do provedivih rješenja na zadovoljstvo svih uključenih.

predsjednik Vijeća MO Poluotok".

25. travanj 2024 08:42