StoryEditorOCM
TribinaČETIRI PLESNA FILMA

Posljednji dan festivala Monoplay: Zadar postaje centar suvremene plesne scene

Piše ZPA
30. kolovoza 2021. - 09:06

Posljednji dan festivala Monoplay započeo je prikazivanjem četiri kraća plesna filma autorica Stošije Zrinski, Matee Bilosnić, Lade Petrovski Ternovšek i Kristine Paunovski. Slijedio je spektakularan naslov PLI autora Viktora Černickog kojeg je publika ispratila gromoglasnim pljeskom. S velikom pozornošću popraćen je i Monoplay forum by Mario Županović gdje je češki performer govorio o nastanku svoga djela i inspiraciji koja je nadahnula njegov rad. Predstava PLI spada u format fizičkog kazališa, a koketira i s novim cirkusom. Isprepleteni mediji sadrže u sebi tragove i nadahnuće pisca Itala Calvina slijedeći baroknu filozofaiju Gottfrieda Willhelma Leibniza. Gradeći strukture koje kroz formu konstrukcije u sebi već sadrže i nagovještaj dekonstrukcije, Černický stvara napetost gradacijom neprekidnog gibanja formirajući krhku i začudnu arhitekturu. Predstava je osvojila brojne nagrade i uvrštena u selekciju Aerowaves Twenty20.

Krajem kolovoza trinaest godina za redom, Zadar, grad izuzetno zanimljive kulturne povijesti i snažne suvremene plesne scene, postaje umjetnički centar u ovom dijelu Europe. Međunarodni plesni festival suvremenog plesa Monoplay, usko profiliran za solo formu, postaje mjesto susreta i razmjene ideja stručnjaka, profesionalaca, studenata, publicista, kritičara te brojne zainteresirane publike koja iz godine u godinu u sve većem broju podržava festival. U posljednjih trinaest izdanja Monoplay je od malog festivala prerastao u značajno kulturno turističko događanje koje obilježava ne samo kraj kolovoza, kraj ljeta i sezone, nego i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske ali i europske plesne scene. Monoplay se održava u centru grada, u funkcionalnom i predivnom prostoru Kazališta lutaka Zadar u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla. Umjetnička voditeljica je Sanja Petrovski, selektorice festivala su Matea Bilosnić i Lada Petrovski Ternovšek, producentica Natali Perić, direktor tehnike Bojan Gagić. Uz njih u ostvarenju festivala sudjeluje još tridesetak sudionika koji su zajedničkim radom strpljivo i s puno pažnje razvili festival do današnjeg formata.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička Zajednica grada Zadra i Zaklada Kultura nova. Partneri su Kazalište lutaka Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar i pivovara Brlog.

02. svibanj 2024 01:52