StoryEditorOCM
TribinaLJETNA AKADEMIJA ZA RAZVOJNU REHABILITACIJU NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Potpomognutom komunikacijom do punog intelektualnog kapaciteta djece s razvojnim teškoćama

Piše Zadarski.hr
27. kolovoza 2018. - 13:35
rehabilitacija (7)

Sveučilište u Zadru i Opća bolnica Zadar organizatori su 21. Ljetne akademije za razvojnu rehabilitaciju koja se od ponedjeljka do 31. kolovoza održava na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Akademija za razvojnu rehabilitaciju osnovana je 1997. godine na Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. Klaićeva 16, gdje je i danas njezino sjedište. Članovi Akademije su interdisciplinarni stručnjaci, liječnici i terapeuti različitih specijalnosti. Počevši sa 169 članova, koliko ih je bilo na osnivačkoj skupštini Akademije, njihov broj raste iz godine u godinu.

Stručna usavršavanja 21. Ljetne akademije namijenjena su liječnicima, specijalistima pedijatrije i užeg područja dječje neurologije, specijalistima fizijatrije i medicinske rehabilitacije, specijalistima obiteljske medicine, medicinskim sestrama, psiholozima i drugim medicinskim strukama, kao i odgojiteljima, učiteljima, roditeljima. Ove godine teme Akademije su Diskinetska cerebralna paraliza, o kojoj će predavati stručnjaci iz Belgije (doc. dr. sc. Els Ortibus, doc. dr. sc. Elegast Monbaliu), te Potpomognuta komunikacija, koju će voditi logopedi iz Švedske (doc. dr. sc. Ulrika Ferm, dr. sc. Gunilla Thunberg).

Gostima iz Hrvatske i inozemstva na otvaranju se obratila prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

- Zahvaljujemo vam što ste odabrali Sveučilište u Zadru i tako ga uvrstili u nacionalnu kartu važnih znanstvenih zbivanja s tako značajnom temom kao što je razvojna rehabilitacija. Akademija je od svog osnutka postigla važne rezultate u ovom području, povezujući ljudsko znanje s ljudskom dobrobiti. Želimo vam puno kritičkog diskursa, razmjene iskustava, umrežavanja, a naravno i puno druženja i uživanja na Sveučilištu u Zadru, poželjela im je prorektorica Stričević.

Maja Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekla je kako je Ministarstvo svjesno potreba djece s posebnim potrebama, te se sustavno, kroz suradnju s drugim ministarstvima, institucijama i udrugama civilnog društva, radi na unaprjeđenju usluga.

- Najmanje što moramo učiniti je kvalitetna dijagnostika i pružanje podrške djeci i njihovim roditeljima. Na području Zadra činimo sve da što prije stavimo u funkciju centar Mocire, u kojem će o djeci skrbiti Dječji vrtić Latica i Osnovna škola Voštarnica, rekla je Pletikosa.

Diskinetska cerebralna paraliza rijetki je i teži oblik ove bolesti u kojoj pogođena djeca imaju različite funkcionalne teškoće poput grube i fine motorike te pridružena odstupanja: komunikacije, hranjenja, epilepsije.

Često je intelektualni razvoj manje zahvaćen, pa je toj djeci od rane dobi neophodna potpomognuta komunikacija kako bi ostvarila svoj intelektualni kapacitet. Na stručnom usavršavanju "Potpomognuta komunikacija" prikazat će se principi jednog od najbrže razvijajućih područja u razvojnoj rehabilitaciji.

Sustavna primjena PK, koja se postiže edukacijom roditelja i stručnjaka u odgojno obrazovnom sustavu kao i terapeuta u svim segmentima habilitacije djeteta, neophodna je s obzirom na sve češće dobre primjere prakse integracije djeteta s razvojnim teškoćama u sustav redovnih ustanova.

U jednoj od radionica gostovat će Anita Rudić i Vesna Penjalov iz Latice, koje će prikazati primjenu visoke asistivne tehnologije za dijete s cerebralnom paralizom i igre za predškolce uz pomoć asistivne tehnologije.

23. travanj 2024 13:14