StoryEditorOCM
TribinaMEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ISLAMOFOBIJE I RELIGIJSKE NETOLERANCIJE

Projekt SISUMMA predstavljen u Zadru

Piše PSD.
13. prosinca 2016. - 18:28
dan-borbe-protiv-islamofobije-i-religijske-netolerancije-obiljezeno-paralelno-u-zadru-granadi-

Projekt „SISUMMA - Europska Socijalna inicijativa za podršku manjinama kroz medijski aktivizam" inicirao je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije i religijske netolerancije. Udruga „Mala filozofija" (partner u projektu) obilježila je ovaj dan u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine grada Zadra u IMPACT Centru. 

Dr.sc. Bruno Ćurko (Udruga Mala filozofija) govorio je o projektu SISUMMA, Senad Tokić o Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra, Vanja Flegar, prof. (HAZU) - Herman Dalmatin spona istoka i zapada i Nikola Šimić Tonin: Srebrenički kodirani kadrovi smrti.

- Bošnjaci kao i sve nacionalne manjine dijele probleme većinskog naroda i od toga se ne može pobjeći te smo u tome svi zajedno. Jednako kako je trend iseljavanja mladih većinskog naroda tako je primjetan trend i iseljavanja mladih pripadnika nacionalnih manjina. No valja istaknuti da je hrvatska Vlada 2011. donijela akcijski plan, što je bio uvjet za pristup EU. Do 2014. je trebala povećati udio zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina, no umjesto rasta na 5,5 posto, ono je prema posljednjim podacima palo na 2,3 posto. Na izborima za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina održanim 31.05.2015 po prvi put se biralo i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine koje je do tad bilo zastupano po predstavniku. Vijeće broji 15 članova, a pazili smo na razne kvote pa tako u Vijeću ima 40 posto žena dok mladih ima 30 posto. Vijeće je dalo mladima šansu te je i sam predsjednik mlad. Suradnja u jedinicom lokalne uprave je za sad na zadovoljavajućem nivou, ali ima mjesta za napredak - rekao je Senad Tokić.

Vanja Flegar, prof. (HAZU) govorio je na temu Herman Dalmatin spona istoka i zapada Hermana Dalmatina (c. 1100. - c. 1160.) dok je Nikola Šimić Tonin predstavio Srebreničke kodirane kadrove smrti u izdanju Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije, prvu poemu o žrtvi Srebrenice, predstavljenu i u Srebrenici na karavani tragovima žrtve Srebrenice.

22. svibanj 2024 16:17