StoryEditorOCM
TribinaKORONA KRIZA (3)

Radeta uzvraća Paleki: Niste demantirali mene, već isključivo sebe, svoj rad i plaću koja je ‘poslovna tajna‘. Evo idealne prilike da kažete kolika je

Piše Daniel Radeta
16. travnja 2020. - 11:26
Daniel Radeta, predsjednik udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru i gradski vijećnik SDP-aLuka Gerlanc/Cropix

Nakon što je direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka reagirao na izjave Daniela Radete, predsjednika Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar i gradskog vijećnika SDP-a, o nedostatnim potporama malim iznajmljivačima tijekom korona krize, Radeta je odlučio replicirati Paleki. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

Iskreno mi je žao što već godinama između Udruge iznajmljivača Zadar i TZ-a ne postoji nikakav oblik komunikacije, niti ste imali potrebu čuti probleme, ideje ili zaključke, sve do današnjeg dana, kada ste se očito i Vi zabrinuli za svoj o(p)stanak na poziciji direktora TZ-a.

S druge strane, moram priznati da mi je drago što ste kroz svoj odgovor, to jest tumačenje zakonske regulative zadaća i obveza sustava TZ-a i ostalih institucija napokon javno rekli svoju ulogu u cijeloj ovoj priči, i to činjenično, da Vi zapravo o ničemu ne odlučujete, niti imate neku bitnu ulogu kada je turizam u pitanju. Svojim priopćenjem niste demantirali mene, iznajmljivače i sve ostale koji se bave turizmom već isključivo sebe, svoj rad i plaću, koja je, kako sami kažete „poslovna tajna", pa evo idealne prilike da nam kažete kolika Vam je onda plaća i koliko posto ste se odrekli u korist proračuna?

Minimum onog što bi mogli pokazati u ovom trenutku kao netko koga direktno financiraju mali iznajmljivači je bar malo suosjećanja i empatije prema svima onima koji su se našli u problemima, a poglavito onim iznajmljivačima koji svakodnevno traže pomoć Udruge koju očito od Vas ne mogu dobiti. Bio bih najsretniji kada bi sve ovo funkcioniralo bez Udruge i kada bi Vi kao direktor TZ-a svoj posao radili puno odgovornije i stručnije. Jednostavno, problem je činjenica što je s vaše strane u potpunosti izostala komunikacija s iznajmljivačima i o onom što se radi ili se planira raditi u narednom periodu. Osobno smatram da bi trebali biti puno aktivniji kada je u pitanju turizam, pogotovo u ovakvim okolnostima.

Korelacija rada gradonačelnika Branka Dukića i rada TZ-a je neupitna, i mislim da je ne treba dodatno objašnjavati s obzirom na to da je gradonačelnik ujedno i predsjednik TZ-a, a za konkretne odluke potrebna je samo politička volja. Onaj tko je pisao demantij izostavio je jedan bitan dio, i to onaj, kako je turistička pristojba direktan prihod TZ-a. Moram napomenuti kako se radi o izuzetno velikim financijskim sredstvima s kojima se godinama jako loše upravlja. Prostora definitivno ima, pa bi bilo dobro da nam kažete što se namjerava s novcima za Ryanair, Wings for Life ili onaj jedan „mega koncert" koji imamo svake sezone? Zar se ta sredstva ne bi mogla implementirati u određene mjere kao pomoć?

Činjenica je kako iznajmljivači nisu zadovoljni i potrebne su konkretnije mjere, stoga Vas molim da kao direktor TZ-a, umjesto naručivanja demantija i „tumačenja zakonskih regulativa" počnete glasnije, hrabrije i poštenije zastupati interese naših sugrađana. Ovo Vam je prilika da pokažete kako koncept TZ-a ipak ima smisla i kako ćemo u konačnici, umjesto prekooceanskih obiteljskih putovanja i privatnih koncerata na račun TZ-a, i od vas ipak imati neku korist.

19. travanj 2024 17:34