StoryEditorOCM
TribinaPROJEKT ‘ZAŽELI‘

‘Radosno iščekujem svaki ponedjeljak da se ispričamo, popijemo kavu i tek onda idemo na posao!‘

Piše Toni Perinić
30. studenog 2020. - 19:32

Iako nas do svetog Nikole dijeli šest dana, korisnicima programa „Zaželi" poklon je već stigao na kućni prag. Započela je podjela paketa higijenskih potrepština u sklopu provedbe europskog projekta koji je ovog ljeta započeo s realizacijom u Općini Vrsi. Sedam gerontodomaćica svakodnevno brine o četrdeset dvoje korisnika treće životne dobi. 

- Evo svetog Nikole s darovima, sigurno sam bio dobar ove godine, govori nam veselo Krste Mrkela (76), jedan od korisnika programa, vidno zadovoljan poklon paketom i gerontodomaćicom. 

Dok razgovaramo u dvorištu, gerontodomaćica Tatjana Milutin pazi na ručak koji krčka na štednjaku i usput posprema po kući. 

- Nema meni do Tajči, najbolja je. Radosno iščekujem svaki ponedjeljak da se ispričamo, popijemo kavu i tek onda idemo na posao. Ja u šali kažem kako sam ja njezin pomoćnik, a ona šefica, dodaje Krste. 

Iako nas je pozvao na kavu, morali smo odbiti zbog epidemioloških mjera, ali smo obećali da dolazimo čim se situacija normalizira. Odmah krećemo prema Poljicima, gdje nas u dvorištu obitelji Beram iščekuje gerontodomaćica Nediljka Begonja koja skrbi za baku Ivanku i njenog supruga Nikolu. Barba Nikola nam prepričava životne anegdote i događaje koje je prošao kroz osamdeset i pet godina života. Pomoć Nediljke mu dobro dođe u kućanstvu, jer sam brine već osam godina o nepokretnoj supruzi. Projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena" u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva. Zahvaljujući ovome projektu na području čitave Hrvatske zaposleno je gotovo tri tisuće  žena koje rade na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo dvanaest tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. 

20. travanj 2024 16:10