StoryEditorOCM
TribinaISPRAVAK IZ MUP-A

‘Rezultat pretrage je puška Crvena Zastava M48. Dakle nije pronađena cijev već funkcionalno oružje bez drvenog dijela i nosača spremnika za metke‘

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2022. - 22:45
SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA Split, 130522. Nikola Viskovic umirovljeni profesor s Pravnog fakulteta.Paun Paunovic/Cropix

U novinarskom članku naslova „Čuvenom profesoru splitskog Pravnog fakulteta Nikoli Viskoviću banuli policajci i pretresli mu stan: 'Netko je dojavio da posjedujem pištolj, a znate što su mi našli?!'” objavljenom na portalu Slobodne Dalmacije 14. svibnja, te 20. 5. 2022. naslova: „Inspektor krim. policije o pretresu stana prof. Viskovića: „Besmisleno, čak se i okorjelim kriminalcima detaljno obrazloži svaki nalog, a oni ovdje nisu znali što traže”, novinarke Katarine Marić Banje su navedene tvrdnje koje ne odgovaraju istini.

Naime, policija je postupala sukladno policijskim poslovima i ovlastima i sve su mjere i radnje obavljene temeljem zakona. Nalog Općinskog prekršajnog suda u Splitu donesen je temeljem zahtjeva Prve policijske postaje, a isti sadrži sve bitne elemente, pa tako i obrazloženje kao i u svakom drugom slučaju izdavanja naloga. Općinski prekršajni sud u Splitu usvojio je zahtjev policije i ispravno je smatrao kako je u njemu sadržano dovoljno informacija za donošenje naredbe o pretrazi stana.

Mi ne smijemo i nećemo komentirati temelj za postupanje, ali u tekstovima se uporno koristi neistinita pretpostavka da se radi o anonimnoj dojavi.

Rezultat objavljene pretrage je pronađeno oružje, puška Crvena Zastava M48. Dakle nije pronađena cijev, već funkcionalno oružje bez drvenog dijela i nosača spremnika za metke naslonjeno na zid u sobi. Dakle, osoba je nezakonito posjedovala vatreno oružje kategorije B bez odobrenja za nabavu oružja, te s oružjem nije postupala s osobitom pažnjom.

O obavljenoj pretrazi sačinjena su pripadajuća pismena i čitav postupak je proveden temeljem odredbi Prekršajnog zakona.

U konkretnom slučaju policijski službenici su postupali taktički ispravno držeći do dostojanstva osobe i bili su odjeveni u civilnu odjeću baš iz razloga jer se radilo o osobi koja do sada nije prijavljivana, jer u suprotnom, da se radilo o osobi koja je do tada bila prijavljena za nasilna kaznena djela i prekršaje, onda bi taktika postupanja uključivala policijske službenike u odori, interventne ili specijalne policije sa zaštitnom opremom.

Prilikom postupanja policije niti je bilo nikakve zlouporabe, stranka je u ovom postupku upoznata sa svim svojim pravima, obaviještena je o utvrđenim činjenicama, potpisala je i primila sva pripadajuća pismena.

Osoba je ostvarila obilježja prekršaja i u ovom slučaju nema mjesta pričati o navodno „neugodnim situacijama za stranku”. Policija je temeljem zakona obavila istraživanje, utvrdila osnovanu sumnju u počinjenje prekršaja i nadležnom Općinskom sudu u Splitu podnijela optužni prijedlog. Navodi sugovornika su općeniti i paušalni i ne mogu se primijeniti na konkretan slučaj. Kvalitetna analiza nekog slučaja može se raditi isključivo pregledom dokumentacije i spisa predmeta, a ovakvim tekstovima nanosi se šteta policiji i policijskim službenicima koji su zakonito i pravilno odradili policijski posao.

Molimo Vas da sukladno članku 41. Zakona o medijima ispravak objavite bez promjena i dopuna, na istom ili istovjetnom prostoru i na isti ili istovjetni način na koji je bio objavljen i članak.

S poštovanjem

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

POLICIJSKA UPRAVA SPLITSKO-DALMATINSKA

glasnogovornica

Antonela Lulić

27. travanj 2024 00:44