StoryEditorOCM
TribinaIMAMO I FOTKE

Rubeši prekipjelo nakon vijeća pa na javnoj tribini KVARTipo nabrojao sve što ne valja u MO Brodarica: Povedite vi zaštitara, uvik se nađe neka budala!

Piše A. Rubeša
13. svibnja 2022. - 22:25

Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša posalo je priopćenje kako bi s javnosti podijelio svoje impresije sa završene sjednice Gradskog vijeća, za koju misli da je ostavila dubok i neizbrisiv trag kako na njemu tako i na 'našim omiljenim neprijateljima'. 

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

- Javljam se ususret povijesnoj javnoj tribini KVARTipo, koju čini mi se svi nekako skrivaju od mene pa sam tako jedva uspio saznati da će se održati danas u 17 h, valjda u prostorijama MO Brodarica čiji sam član još uvijek.

Lokalni festival demokracije protekao je u veselom ozračju. Red laži, red istine i jedan izlazak iz ormara. Po prvi put u povijesti jedan je pročelnik iskreno priznao kako se oni iz gradske uprave odnose prema političkim neistomišljenicima, također stanovnicima ovoga grada.

Žalosno je bilo gledati kako za građane najbitniji pročelnik za komunalno, Robertino Dujela slavodobitnički izgovara:

„Onima koji manipulacijama (rade pritisak preko medija i javnosti) pokušavaju iznijeti prijedloge (zatražiti dvije lopate šljunka i dva rasvjetna tijela) ne mogu računati na podršku odjela za komunalno u provođenju njihovih zahtjeva“.

Ovo u zagradi je naravno moja interpretacija njegovih riječi ali uzorak je vidljiv u skoro svakom kvartu. Zanemarivanje osnovnih komunalnih potreba, bezidejnost i nezainteresiranost za rješavanje bezbroj problema u prostoru.

U postupku razgovora svih predstavnika klubova u vijeću predlagali smo, metalne nadogradnje kao rješenje nedostatka parkirnih mjesta. Stranice metalne nadogradnje bi se kasnije moglo iznajmiti za reklamni prostor. Tako bi na već postojećim parkiralištima dobiti dodatna mjesta bez da uzimamo zelene površine kojih je sve manje. Parking je komunalni problem broj jedan u svakom kvartu u gradu, a pogotovo u onima koji su izgrađeni krajem 80 ih.

Cestovna infrastruktura u nadležnosti komunalnog je u katastrofalnom stanju. Zakrpe od vodovoda, šahtovi posred kolnika, rupe nakon kiše koje se konstantno otvaraju, začepljeni i preuski odvodi oborinskih voda. Sve su to isti problemi svih kvartova tako da mi je bespredmetno uopće razgovarati o tome s Dujelom i upravom, kojoj svih ovih godina to nisu prioriteti.

Više puta sam istaknuo: u Zadru se izgrađuje samo sa sredstvima EU, dok se naši doprinosi troše na nagomilavanje lokalnog nefunkcionalnog sustava, kojim upravljaju nesposobni likovi. 300 tisuća kn Brodarici, isto kao i 30 tis. Molatu treba poslužiti samo i isključivo za podizanje kvalitete društvenog života, a ne da za taj iznos dobiju nekoliko kanta za smeće i klupica, što su ionako obavezni dobiti. Lokalna zabavna manifestacija, komplet dresova i lopte za sportsku udrugu pod nazivom MO, Božićni sajam, priprema za Karneval i slične stvari koje će okupiti zajednicu.

Po meni projekt KVARTipo je potpuno pogriješio namjenu što nije ni neko čudo pošto vidimo tko su mu perjanice. Jedina namjena mu je peglanje javnog imiđa nekoć možda perspektivnog doktora, danas lošeg političara koji ne da nije uspio uspostaviti odnos s većinom o kojoj ovisi već ni s građanima, koje na prste možeš nabrojiti da su bili na audijenciji kod Gradonačelnika.

Kako je sve ovo jedna farsa tako ću i ja izaći s nekoliko sarkastičnih rješenja problema mog Mjesnog odbora za koje mislim da su rješive samo kompletnim zaokretom lokalnog samoupravljanja.

Ulica Stanka Vraza. Bijeli put bez ikakve infrastrukture i javne opreme u centru Grada. Mogli bi je uvesti u turističku turu kao endem u prostoru i vremenu... Ulica Ivana Meštrovića, neprirodna granica Brodarice i Voštarnice u vožnji stvara dojam kombinacije safarija na brdskoj stazi, dok za donji dio glavne „Petričke“ ulice predlažem golf igralište, pošto su rupe tu već godinama. Sve te male ulice u nadležnosti Grada Zadra možemo slobodno nazvati mučenice Aglomeracije, pošto je to omiljeno objašnjenje Dujeli i malevolentnoj upravi.

Na obalnoj granici Brodarice nalazi se nekoliko fenomena od kojih neki nadilaze lokalne razmjere. Neuređen nogostup, prelijevanje mora i zatvaranje prometnice za malo jačeg juga, zapušteni parkovi i zelene površine. Recolor project ili ti ga uzalud potrošena sredstva EU, od 1.5 mil kn jedino što će obnoviti je kip od Sfinge za što mi je ponudu prije desetak godina dao zadarski restaurator Kostov u visini od 20 tis. kn. pošto je kip od betona.

Jasno mi je kako EU projekti funkcioniraju, prvo moraš zaposliti njih par da dvi tri godine promatraju kip iz više različitih kuteva, onda moraš educirati vodiče i naravno izraditi bilten. A gdje su još otvaranje, domjenci i izložba fotografija kako smo uspjeli i slično. Dobro da je išta i ostalo za kip. Nije mi jasno zašto Grad Zadar nije uskočio s našim doprinosima te osmislio i uredio ostatak parka, koji će kad prođu EUnalije ostati zapušten.

Mrijestilište riba, retencijski bazen, najveća septička jama otvorenog tipa na svijetu, danas najveća otvorena oborinska jama i dalje smrdi. Je li kriv Darko ili Branko ili možda Robertino a možda i Grgo, manje je bitno, ono što je bitno je da se rješenje, kao i na Smiljevcu ne nadzire. Bit će da se još nije otvorila ta omotnica. Više od pola teritorijalno najvećeg zadarskog Mjesnog odbora je i 2022. godine i dalje bez kanalizacijske i oborinske mreže.

Za kraj, možda najsarkastičniji primjer odnosa vlasti spram jednom od najstarijih i najmnogoljudnijih zadarskih mjesnih odbora. Jedno jedino gradsko dječje igralište na cijelom području MO Brodarica se nalazi u Petrićima iza Papillona.

Nije obnovljeno od rata. Nije obnovljeno od rata. Nije obnovljeno od rata.

Naime kao što vidite na slikama na igralištu su još uvijek tragovi gelera koji su devedesetih bili svakodnevica našeg kvarta. Za tu lokaciju na inicijativu kolege Kolege predlažem muzej Domovinskog rata pošto su autentične kulise već tu. Sramotno je da već trideset godina gradska vlast ne mari, pa ni za djecu i najmlađe s ovog područja.

Je li to osveta i odmazda o kojoj je pročelnik Dujela pričao na sjednici?

Ovo su samo neki krucijalni problemi mog Mjesnog odbora, a da se nisam ni dotakao nereda u prostoru, koji ste izazvali dopuštenjem izgradnje Mamutice, koja se uklapa u krajolik kao i telekomunikacijski repetitor u prirodi. Što je najžalosnije većinu ovih problema smo pokrili milijunskim amandmanima Akcije mladih na ovogodišnjem proračunu, koje su Dukić i Dujela odbili kao neosnovane.

A evo ih danas, kao pomoći će nam s dvi kante i klupicom. Može li gore i bešćutnije? Sad kad sam sve nabrojio, ne moram ni doći, ali isto vi povedite kojeg zaštitara. Nikad ne znaš. Uvik se nađe neka budala - zaključio je Rubeša u svom iznošenju. 

24. travanj 2024 05:03