StoryEditorOCM
Tribina12. ROĐENDAN

Savjetovalište studentima ne pomažu samo u učenju, već i u njihovim svakodnevnim problemima

Piše UNIZD
2. ožujka 2020. - 13:10

Na Sveučilištu u Zadru u ponedjeljak je prigodnim programom proslavljen 12. rođendan Studentskog savjetovališta, koje je s radom počelo 2008. godine, s misijom pružanja psihološke pomoći i podrške studentima poput radionica, predavanja, izrade edukativnih materijala i sl. Aktivnosti Studentskog savjetovališta usmjerene su na pružanje stručne pomoći i podrške tijekom studiranja u svrhu rasta i razvoja svih sudionika obrazovnog procesa. Provodi se individualno savjetovanje, ali i grupni rad usmjeren na prevladavanje različitih poteškoća povezanih s akademskim postignućem, odnosima s drugima, anksioznošću, depresijom, zadovoljstvom sobom.

Nakon nastupa studentske skupine A. K. A. Crescendo voditeljica savjetovališta doc. dr. sc. Marina Vidaković zahvalila je suradnicima s drugih odjela, volonterima, rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican i prorektorici prof. dr. sc. Nedjeljki Balić Nižić na podršci tijekom svih ovih godina, a najviše svojim prethodnicama prof. dr. sc. Aniti Vulić-Prtorić i prof. dr. sc. Miri Klarin. I prorektorica Balić Nižić pohvalila je rad sveučilišne sastavnice koja ne pomaže studentima samo u svladavanju klasičnih izazova vezanih uz propisane studijske programe, već im je podrška u različitim aktivnostima.

- Posljednjih nekoliko godina porastao je broj obraćanja studenata Savjetovalištu, što govori da ono ostvaruje svoju svrhu. Sigurna sam da će i nadalje nastaviti svoju misiju i pružati podršku studentima, koji će uvijek biti u fokusu, ali i našim nastavnicima i djelatnicima, rekla je prorektorica Balić-Nižić.

Prva voditeljica Studentskog savjetovališta dr. Vulić-Prtorić prikazala je kronologiju najvažnijih događaja iz prošlosti, od početaka s ulaskom u ured u nekadašnjoj zgradi Studentskog doma kod Ljepotice i prvih aktivnosti, izrade web stranice, do brojnih radionica i programa koji su se provodili.

- Osnovne djelatnosti Studentskog savjetovališta su zaštita mentalnog rada, promicanje mentalnog zdravlja te sudjelovanje u međunarodnim istraživačkim i edukativnim projektima. Već u prvoj godini imali smo 314 sati individualnog savjetovanja, što je pokazalo da su studenti prepoznali njegov rad. Izašli smo i u javnost, proveli brojne projekte, od kojih je najupečatljiviji bio "How yes no - Kako da učenje ne bude mučenje", u kojem su studenti djeci pomagali u efikasnijem učenju, neovisno o školskom uspjehu. Ponosna sam i na rad sa studentima s invaliditetom, za koje smo organizirali različite radionice, edukacije, ali i nabavili opremu za rad slabovidnim studentima, rekla je Vulić-Prtorić.

Tijekom jutra nazočni su upoznati s aktualnim događanjima u Savjetovalištu, novim proljetnim ciklusom radionica koje kreću već 5. ožujka, s temama kao "Ljutnja i kada ona posstaje problem", "Strah od javnog izlaganja: kako ga savladati", "Ja i moj self", "Kako brinuti o svom mentalnom zdravlju" itd. Jutarnji dio obilježavanja 12. rođendana zaključen je predavanjem izv. prof. dr. sc. Marine Nekić o mentalnom zdravlju studenata, dok će se u poslijepodnevnim satima u Studentskom klubu Božo Lerotić održati radinica "Život u ritmu".

23. travanj 2024 21:41